Spykaj
21.06.2008, 12:53:15
Cześć, mam do was pytanie, jak myślicie, jakie moduły powinien posiadać CMS ?
- użytkownicy (rejestracja, logowanie, profile itd)
- newsy
- forum
- download
- artykuły
- galeria
coś ważnego pominąłem ? strasznie mało mi tego wyszło xD
chodzi mi o takie bardziej niezbędne rzeczy, bo chata czy shoutboxa nie chce mi się na razie robić, co najwyżej w wersji 2.0 dodam, jakie jeszcze moduły są potrzebne do normalnego funkcjonowania strony ?
Fishu
21.06.2008, 13:43:32
Przydałby się jeszcze rozbudowany panel admina

:D, no to już raczej wszystko, zobacz co mają inne dobre cms'y
cbagov
21.06.2008, 13:44:49
zalezy od C jakim bedzie zarzadzal, czyli od przeznaczenia
erix
21.06.2008, 14:03:42
Możesz jeszcze dodać obsługę profili użytkowników (ACL, jakieś inne treści); będziesz miał z głowy uprawnienia do panelu i a nuż je do czegoś jeszcze wykorzystasz.
Spykaj
21.06.2008, 14:48:37
Hehe, jeśli chodzi o panel administratora, to się przyznam, że zastosowałem bardzo oryginalny pomysł i w ogóle go nie zrobiłem oO ;D Po prostu jak jest jakiś element strony to masz obok niego ikonki edycji, usunięcia itd

(jeśli oczywiście masz odpowiednie uprawnienia). Ogólnie chyba jeszcze się przyda tylko panel do ustawień ogólnych, ale to się jeszcze zobaczy
marcio
21.06.2008, 15:13:45
System pw + ShoutBox + fajny system art'ow by sie przydal
Spykaj
21.06.2008, 15:48:35
ShoutBox to już mówiłem :)) w wersji 2.0
O, dzięki, PW fajna sprawa :)) można by też jakieś automatyczne zaimplementować, np. w przypadku usunięcia tematu na forum, albo coś :P
A o co chodzi z tymi art'ami ? Może ja to pod inną nazwą znam ? :P
marcio
21.06.2008, 20:33:51
No chodzi o artykoly ale takie wiesz rozbudowanie:
-Dodawanie art'ow
-Akceptracja art'ow poprzez admina i moze modka
-Oceny
-Komentarze

cos takiego
P.S cms masz na localu??
Jak nie zapodaj site
Spykaj
21.06.2008, 21:34:28
Mam na localu :d
Zresztą, chyba będę musiał znowu od nowa pisać kod (trzeci raz już) -_- strasznie się wkopałem w kodzie, nie mam już siły tego wszystkiego poprawiać, szybciej będzie od nowa :)
Spykaj najlepiej to pierw pomysl do czego ma sluzyc taki cms. Zaopatrz go jedynie w takie moduly jakie potrzebuje. Pisanie cmsa do wszystkiego mija sie z celem. CMSow takich i to w dodatku darmowych jest pod dostatkiem.
Spykaj
21.06.2008, 22:16:26
Wiem, ogólnie to jest on bardziej pisany w celach edukacyjnych :]
to, że jest dużo lepszych cmsów to i ja wiem :]
.radex
21.06.2008, 22:19:48
Wiele z poniższych uważam za zbędne, ale jeśli ma być rozbudowany...
- użytkownicy (rejestracja, logowanie, profile itd)
- newsy
- forum
- download
- artykuły
- galeria
- guest book
- shout box
- strony statyczne
- komentarze do wszystkiego
- oceny do wszystkiego
- prywatne wiadomości
- profile z informacjami do uzupełnienia (IM - gg, tlen, jid; www, mail etc.)
- podstawowe statystyki (dla strony i dla userów)
- ...
Spykaj sam sie ucze i nie sadze aby pisanie rozbudowanego cmsa bylo czyms na czym sie nauczysz czegokolwiek. Lepiej napisz cos malego doslownie kilka modulow, Do tego zestaw klas ktory przyda ci sie na przyszlosc. Pisz wszystko dokladnie i najprofesjonlaniej jak sie tylko da. Byle jaki CMS z milionem opcji napisze kazdy, wystarczy miec ksiazke w rece czy tez tutoriala jakiegos.
Spykaj
21.06.2008, 22:39:13
Wiem, sam doszedłem do wniosku, że to się da napisać, ale to masa kodu do wklepania. No ale przynajmniej poćwiczyłem uploading plików, robienie logowania itd.
A na te klasy itd to jeszcze mam czas myśle ;d
Powiem taki skok na gleboka wode to czasami dobry pomysl. Mimo ze pogarszasz sobie szybko poczucie wlasnej wartosci

To przynajmniej wmoim wypadku szybciej sie ucze.
marcio
22.06.2008, 00:10:06
Cytat(IMP @ 21.06.2008, 23:26:01 )

Spykaj sam sie ucze i nie sadze aby pisanie rozbudowanego cmsa bylo czyms na czym sie nauczysz czegokolwiek. Lepiej napisz cos malego doslownie kilka modulow, Do tego zestaw klas ktory przyda ci sie na przyszlosc. Pisz wszystko dokladnie i najprofesjonlaniej jak sie tylko da. Byle jaki CMS z milionem opcji napisze kazdy, wystarczy miec ksiazke w rece czy tez tutoriala jakiegos.
Tez tak myslalem napisal swojego cms i sie wiele nauczylem

i wole uzywac mojego gorszego niz gotowce

Cytat
Byle jaki CMS z milionem opcji napisze kazdy, wystarczy miec ksiazke w rece czy tez tutoriala jakiegos.
Zdziwilbys sie to raz chodz masz troche racji ale trzeba to jeszcze dobrze napisac

Cytat
Zresztą, chyba będę musiał znowu od nowa pisać kod (trzeci raz już)
Nie boj sioe tez tak mialem system pw napisalem na nowo bazujac sie na starym ale wsyzedl o wiele lepiej sam kod (html) wrzucilem do funckji i jest on bardziej czytalny nie ma tam klas ale ejst good
.radex
22.06.2008, 07:10:39
Cytat(Spykaj @ 21.06.2008, 22:34:28 )

Zresztą, chyba będę musiał znowu od nowa pisać kod (trzeci raz już)
Hehe, no widzisz.
Ja kiedy zacząłem pisać mojego CMS-a to zależało mi, żebym go jak najszybciej napisał. No i co z tego wyszło? Musiałem przepisać kilka tysięcy linijek kodu.
Proponuję wszystko pisać najlepiej jak potrafisz, najlepiej obiektowo.
Spykaj
22.06.2008, 08:50:28
No ale imho dobrze mieć swojego CMSa

łatwiej zrobić nowy template, przerobić coś itd jak się wie, co gdzie jest i co do czego służy ;d
marcio
22.06.2008, 10:38:58
Cytat(Spykaj @ 22.06.2008, 09:50:28 )

No ale imho dobrze mieć swojego CMSa

łatwiej zrobić nowy template, przerobić coś itd jak się wie, co gdzie jest i co do czego służy ;d
Swieta racja

czasami nic nie kodze przez 7 dni w cms nagle mam pomysl i moge to napisac a jak bym mial zmieniac kod jakiegos cms to nie wiem czy tydzien by mi starczyl na poznanie czlego kodu np php-fusion ostatnio sciaglem jego zrodlo bo bylem ciekawy kilka rzeczy i sie przydalo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.