Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CMS] Moduły
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Spykaj
Cześć, mam do was pytanie, jak myślicie, jakie moduły powinien posiadać CMS ?

- użytkownicy (rejestracja, logowanie, profile itd)
- newsy
- forum
- download
- artykuły
- galeria

coś ważnego pominąłem ? strasznie mało mi tego wyszło xD

chodzi mi o takie bardziej niezbędne rzeczy, bo chata czy shoutboxa nie chce mi się na razie robić, co najwyżej w wersji 2.0 dodam, jakie jeszcze moduły są potrzebne do normalnego funkcjonowania strony ?
Fishu
Przydałby się jeszcze rozbudowany panel admina biggrin.gif:D, no to już raczej wszystko, zobacz co mają inne dobre cms'y winksmiley.jpg
cbagov
zalezy od C jakim bedzie zarzadzal, czyli od przeznaczenia
erix
Możesz jeszcze dodać obsługę profili użytkowników (ACL, jakieś inne treści); będziesz miał z głowy uprawnienia do panelu i a nuż je do czegoś jeszcze wykorzystasz. winksmiley.jpg
Spykaj
Hehe, jeśli chodzi o panel administratora, to się przyznam, że zastosowałem bardzo oryginalny pomysł i w ogóle go nie zrobiłem oO ;D Po prostu jak jest jakiś element strony to masz obok niego ikonki edycji, usunięcia itd biggrin.gif (jeśli oczywiście masz odpowiednie uprawnienia). Ogólnie chyba jeszcze się przyda tylko panel do ustawień ogólnych, ale to się jeszcze zobaczy smile.gif
marcio
System pw + ShoutBox + fajny system art'ow by sie przydal smile.gif
Spykaj
ShoutBox to już mówiłem :)) w wersji 2.0

O, dzięki, PW fajna sprawa :)) można by też jakieś automatyczne zaimplementować, np. w przypadku usunięcia tematu na forum, albo coś :P

A o co chodzi z tymi art'ami ? Może ja to pod inną nazwą znam ? :P
marcio
No chodzi o artykoly ale takie wiesz rozbudowanie:
-Dodawanie art'ow
-Akceptracja art'ow poprzez admina i moze modka
-Oceny
-Komentarze
biggrin.gif cos takiego

P.S cms masz na localu??

Jak nie zapodaj site
Spykaj
Mam na localu :d

Zresztą, chyba będę musiał znowu od nowa pisać kod (trzeci raz już) -_- strasznie się wkopałem w kodzie, nie mam już siły tego wszystkiego poprawiać, szybciej będzie od nowa :)
IMP
Spykaj najlepiej to pierw pomysl do czego ma sluzyc taki cms. Zaopatrz go jedynie w takie moduly jakie potrzebuje. Pisanie cmsa do wszystkiego mija sie z celem. CMSow takich i to w dodatku darmowych jest pod dostatkiem.
Spykaj
Wiem, ogólnie to jest on bardziej pisany w celach edukacyjnych :]

to, że jest dużo lepszych cmsów to i ja wiem :]
.radex
Wiele z poniższych uważam za zbędne, ale jeśli ma być rozbudowany...

- użytkownicy (rejestracja, logowanie, profile itd)
- newsy
- forum
- download
- artykuły
- galeria
- guest book
- shout box
- strony statyczne
- komentarze do wszystkiego
- oceny do wszystkiego
- prywatne wiadomości
- profile z informacjami do uzupełnienia (IM - gg, tlen, jid; www, mail etc.)
- podstawowe statystyki (dla strony i dla userów)
- ...
IMP
Spykaj sam sie ucze i nie sadze aby pisanie rozbudowanego cmsa bylo czyms na czym sie nauczysz czegokolwiek. Lepiej napisz cos malego doslownie kilka modulow, Do tego zestaw klas ktory przyda ci sie na przyszlosc. Pisz wszystko dokladnie i najprofesjonlaniej jak sie tylko da. Byle jaki CMS z milionem opcji napisze kazdy, wystarczy miec ksiazke w rece czy tez tutoriala jakiegos.
Spykaj
Wiem, sam doszedłem do wniosku, że to się da napisać, ale to masa kodu do wklepania. No ale przynajmniej poćwiczyłem uploading plików, robienie logowania itd.

A na te klasy itd to jeszcze mam czas myśle ;d
IMP
Powiem taki skok na gleboka wode to czasami dobry pomysl. Mimo ze pogarszasz sobie szybko poczucie wlasnej wartosci haha.gif To przynajmniej wmoim wypadku szybciej sie ucze.
marcio
Cytat(IMP @ 21.06.2008, 23:26:01 ) *
Spykaj sam sie ucze i nie sadze aby pisanie rozbudowanego cmsa bylo czyms na czym sie nauczysz czegokolwiek. Lepiej napisz cos malego doslownie kilka modulow, Do tego zestaw klas ktory przyda ci sie na przyszlosc. Pisz wszystko dokladnie i najprofesjonlaniej jak sie tylko da. Byle jaki CMS z milionem opcji napisze kazdy, wystarczy miec ksiazke w rece czy tez tutoriala jakiegos.

Tez tak myslalem napisal swojego cms i sie wiele nauczylem smile.gif i wole uzywac mojego gorszego niz gotowce smile.gif

Cytat
Byle jaki CMS z milionem opcji napisze kazdy, wystarczy miec ksiazke w rece czy tez tutoriala jakiegos.

Zdziwilbys sie to raz chodz masz troche racji ale trzeba to jeszcze dobrze napisac smile.gif

Cytat
Zresztą, chyba będę musiał znowu od nowa pisać kod (trzeci raz już)

Nie boj sioe tez tak mialem system pw napisalem na nowo bazujac sie na starym ale wsyzedl o wiele lepiej sam kod (html) wrzucilem do funckji i jest on bardziej czytalny nie ma tam klas ale ejst good smile.gif
.radex
Cytat(Spykaj @ 21.06.2008, 22:34:28 ) *
Zresztą, chyba będę musiał znowu od nowa pisać kod (trzeci raz już)

Hehe, no widzisz.

Ja kiedy zacząłem pisać mojego CMS-a to zależało mi, żebym go jak najszybciej napisał. No i co z tego wyszło? Musiałem przepisać kilka tysięcy linijek kodu.

Proponuję wszystko pisać najlepiej jak potrafisz, najlepiej obiektowo.
Spykaj
No ale imho dobrze mieć swojego CMSa tongue.gif łatwiej zrobić nowy template, przerobić coś itd jak się wie, co gdzie jest i co do czego służy ;d
marcio
Cytat(Spykaj @ 22.06.2008, 09:50:28 ) *
No ale imho dobrze mieć swojego CMSa tongue.gif łatwiej zrobić nowy template, przerobić coś itd jak się wie, co gdzie jest i co do czego służy ;d

Swieta racja smile.gif czasami nic nie kodze przez 7 dni w cms nagle mam pomysl i moge to napisac a jak bym mial zmieniac kod jakiegos cms to nie wiem czy tydzien by mi starczyl na poznanie czlego kodu np php-fusion ostatnio sciaglem jego zrodlo bo bylem ciekawy kilka rzeczy i sie przydalo smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.