timtom
29.06.2008, 09:13:34
Witam,
Na serwerze icx.pl mam kilka tabel ktore wyswietlam na stronie WWW. Jednak wczoraj nagle wchodze i patrze ze zamiast polskich znakow zaczelo mi wyswietlac znaki zapytania. Nic nie zmienialem w bazie, a wchodzac do PHPmyAdmina widze ze ustaweinia sa dalej te same, jezyk ten sam, kodowanie to samo, wersa phpmyadmina ta sama....co moze byc nie tak?
Z góry dziekuje za podpowiedzi
tommy4
29.06.2008, 12:59:16
A w phpmyadminie widać znaki?
Może admini hostingu przenieśli bazę na inny serwer albo coś i zepsuli;p
Możesz spróbować SQL: SET NAMES.
timtom
29.06.2008, 13:52:59
W phpMyAdminie tekst wyglada tak samo jak przed awarią. Tzn. nigdy nie było widać polskich znaków, jedynie takie cos: "doœwiadczona w zak³adniu". Jednak podczas wyśweitlania tego na stronie WWW było wszystko OK, a teraz nie...
revyag
29.06.2008, 14:16:37
Może był upgrade bazy danych. Przy przejściu z 4.0 na 4.1 są problemy z przeniesieniem poprawnego kodowania.
timtom
29.06.2008, 20:33:30
hmmm, moze i w tym problem tyle ze przy dodawaniu kolejnych rekordow do bazy (to takie male forum) z poziomu strony WWW, wyswietlaja sie dalej "?".
Przejrzalem inne strony postawione na serwerze icx.pl i widze u kazdego ten sam problem, takze faktycznie hostujacy pliki zawinil, tyle ze moze on zrobil to dobrze- a ja musze sie do tego dostosowac?? Dlatego pytam w czym moze byc problem.
krun
30.06.2008, 01:13:13
Jak już podpowiadał tommy4 rozwiązaniem problemu może być, zaraz po połączeniu się z bazą wywołanie zapytania:
SET NAMES `twoje_kodowanie`
W ten sposób poinformujesz serwer w jakim kodowaniu chcesz z nim rozmawiać i nie powinno być problemu z pytajnikami.
timtom
30.06.2008, 09:23:01
Nie daje efektu, probowalem wsxelakie kombinacje pomiedzy kodowaniem latin1, latin2, utf8 i bez efektu:
CODE
mysql_query('SET CHARACTER SET latin2_unicode_ci');
$sql = "SET CHARSET utf8";
mysql_query($sql);
Cytat(timtom @ 30.06.2008, 10:23:01 )

Nie daje efektu, probowalem wsxelakie kombinacje pomiedzy kodowaniem latin1, latin2, utf8 i bez efektu:
CODE
mysql_query('SET CHARACTER SET latin2_unicode_ci');
$sql = "SET CHARSET utf8";
mysql_query($sql);
To powinno wyglądać tak:
<?php
$sql = "SET NAMES utf8";
?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.