Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP + MySQL - kodowanie utf-8 (krzaczki na stronie)
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Pablo1900
Witam serdecznie

Znalażłem w forum kilka tematów związanych z kodowaniem, natomiast w żadnym z nich nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.

Otóż mam następujący problem.
Ściągnąłem z internetu skrypt do zarządzania zakładkami (bookmarks). Zainstalowałem całość w katalogu http://www.bestlinks.pl/zakladki . W całej stronie występuje kodowanie utf-8, które powinno być uniwersalne, a jednak tak nie jest. Jak widać na stronie zamiast polskich liter występują krzaczki i nie mogę sobie z tym poradzić. Drugim problemem jest sytuacja gdy dodaje nowy wpis i jako tagi wpisuje słowa z polskimi znakami, tym razem występuje problem przy zapisywaniu danych w bazie danych i wyskakuje jakiś błąd SQL.
Co najdziwniejsze na stronie dystrybutora http://www.tukanas.com/bookmarkscript/ tego problemu nie ma.

Z góry przepraszam, bo jestem całkowitym nowicjuszem, jeżeli chodzi o SQLa, php troche znam.
Jeżeli to pomoże mogę komuś wysłać cały skrypt do wglądu.

Bardzo proszę o pomoc.
piotrooo89
pliki muszą być zapisywane w utf-8. prze konwertuj je np. Notepad++ i popraw je ręcznie tam gdzie są krzaki.
Pablo1900
Dziękuję za podpowiedź, jednak albo ja coś źle rozumiem albo moje pytanie zostało źle zrozumiane. Nie jestem w stanie przekonwertować każdej strony ponieważ są one generowany dynamicznie. Wpis dodawany jest z formularza. Mam coś zrobić z plikami php??
piotrooo89
tak. zapisać go w utf jak był w innym kodowaniu musisz go pierw prze konwertować i poprawić krzaki.
Pablo1900
Zmiana kodowania na utf-8 pomogła tylko w nagłówku, gdzie poprawiłem krzaczek w pliku php. Edytując lub dodając wpisy zapisane w bazie danych, po podmienieniu wszystkich plików nie mogę usunąć krzaczków bo ponownie zamieniają się na krzaki. Siedze nad tym cały dzień. Proszę o ewentualne dodatkowe wskazówki.
Ajdacho
Znajdz pobieranie danych z bazy ( mysql_query ) i dopisz poniżej :

mysql_query("SET NAMES 'utf8'");

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.