Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF] Dodanie kontrolera
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
r3m0
Witam,
Jestem dość świeżym użytkownikiem ZF i mam problem przy dodawniu kontrolera. Do tej pory miałem tylko jeden kontoler (index) znajdujący się w IndexController.php w katalogu controllers.
Próbuję dodać drugi kontroler wg. tego tutoriala i przy próbie użycia tego kontolera pojawia się błąd 404. Klasa nazywa się AuthController, plik nazywa się AuthController.php i jest w controllers (obok IndexController który działa poprawnie).
Czy trzeba jeszcze coś wykonać aby można było używać kolejnego kontrolera?
nithajasz
Przy tym tutorialu masz całą paczkę do pobrania z gotowym efektem jaki uzyskasz pod koniec. Ściągnij i porównaj co robisz źle. Nie podałeś nic kodu, może wpisałeś coś literówką? Kod działa na pewno jaki tam jest podany.

Co do dodwania controllera nie potrzeba nic specjalnego, tworzysz controller w katalogu z controllerami i gotowe, po wpisaniu jego nazwy w url powinno działać lub wywali Ci jakiś błąd. Skoro pojawia się 404 więc myślę, że to kwestia literówki w nazwie controllera.
r3m0
Witam,
nie chodziło o literówkę lecz o grubszy problem smile.gif Stawiałem to na localhoście i problem tkwił w ustawieniach serwera, a dokładniej w tym, że serwer nie interpretował plików .htaccess. Sam się dziwię, że to w ogóle jakoś działało smile.gif

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.