Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sortowanie w postgres LATIN2
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
faster
Witam!
Mam problem z sortowaniem polskich znaków w postgresie.
Mam bazkę w LATIN2 i tabelę z polem dajmy na to 'nazwa'. Insertuję rekordy zaczynające się min. na Ł,Ą,Ż itp itd.
robię selecta ..... order by nazwa i te rekordy z polskimi znakami mam porozrzucane bez ładu i składu gdzie popadnie. Doradźcie co może być nie tak. Czy należy może ustawiać coś na serwerze (jakieś locale) dodatkowo żeby to działało poprawnie. Testwałem to na Win i na Linuxie. Działa tak samo :(.
Dzięki i pozdrawiam
::faster
kicaj
byl podobny temat poruszany ale w MySQL'u, niestety nie pamietam czy zostal on rozwiązany - poszukaj, ale "ogonki" zawsze byly na koncu sortowania
kustosz
sprawdź:
convert(kolumna_latin2, 'LATIN2', 'UTF-8')
ja z kolei mam problem z ILIKE '%ĄĘ%' kolumna_latin2 (bez względu na to czy kodowana w LATIN2 czy w UTF8

--------------------

ludzie piszę że trzeba skompilować z opcją --enable-locale, i należy locale ustawiać przy initdb czyli:
export LC_COLLATE=pl_PL
export LC_CTYPE=pl_PL
export LC_MESSAGES=pl_PL
export LC_MONETARY=pl_PL
export LC_NUMERIC=pl_PL
export LC_TIME=pl_PL
(zapisać w init.d)

ale tego nie sprawdzałem
rzabapl
Cytat(kustosz @ 7.03.2007, 22:19:45 ) *
ja z kolei mam problem z ILIKE '%ĄĘ%' kolumna_latin2 (bez względu na to czy kodowana w LATIN2 czy w UTF8

--------------------

ludzie piszę że trzeba skompilować z opcją --enable-locale, i należy locale ustawiać przy initdb czyli:
export LC_COLLATE=pl_PL
export LC_CTYPE=pl_PL
export LC_MESSAGES=pl_PL
export LC_MONETARY=pl_PL
export LC_NUMERIC=pl_PL
export LC_TIME=pl_PL
(zapisać w init.d)

ale tego nie sprawdzałem

Ja sprawdziłem i nie pomogło sad.gif
Mam ten sam problem. Jak są pod rząd 2 polskie znaki to system staje się w dziwny sposób case - sensitive.
w bazie jest Łódź - wpisanie łódź nie łapie wyniku, ale już Łódź zwraca poprawnie.

Problem sie pojawil po przesiadce z pg 8.0 na 8.1.

Probowalem juz wszystkich metod -ILIKE ILKE ~* naturalnie uppercasowalem wszystko.

Jakas mina. Daj znac czy podolales. Jak wymysle to tez napisze

pozdrawiam

M

Btw. Witam wszystkich. Jakis czas juz czytam ale dzisiaj mam debiucik;)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.