Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] zabezpieczanie plikow
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jawka7
witam!

moim kolejnym problemem jest to ze chce zabezpieczyc pliki przed otwarciem. tzn. ze np. dany plik ze skryptem jest wczytywany na moja strone ale jezeli chce do niego wejsc bezposlednio przez adres url to zeby blokowalo dostep do niego. jest na to jakis sposob?? widzialem w kilku serwisach ze bylo cos takiego ale nie bardzo wiem na czym to polega.
Lejto
daj if'a na globalną $_SERVER reprezentującą adres url na początku skryptu
np.
  1. <?php
  2. if($_SERVER['nie wiem jak ta zmienna dokładnie nazywa, zobacz w manualu'] == www.strona.pl)
  3. {
  4.  //wyswietlasz
  5. }
  6. else
  7. {
  8. //nara, brak
  9. }
  10. ?>
jawka7
dzieki wielkie o to i chodzilo
b4x
myślę że chyba byłby sposób taki:

W pliku w którym chcesz go otworzyć:

1. <?php
  2. define('ACCESS', TRUE);
  3. ?>

A W skrypcie:

1. <?php
  2. if(!defined('ACCESS')) {
  3.  
  4. echo 'Nie kombinuj, bo za duzo nie wykombinujesz';
  5.  
  6. exit();
  7. }
  8.  
  9. // tutaj możesz spokojnie kod wstawić tongue.gif
  10. ?>
Lejto
@b4x twój kod chyba nic nie zdziała winksmiley.jpg bo jak skrypt będzie ładowany przez stronę główną to pojawi się: "Nie kombinuj, bo za duzo nie wykombinujesz"
jawka7
pomysłe lejto jest dobry. ale co wtedy kiedy na otwieranej stronie musza byc jakies zmienne przenoszone metoda GET wtedy klapa z $_SERVER['REQUEST_URI'] bo nie wiemy jaki adres moze byc otwarty ;/
b4x
@Lejto, to w index.php dasz

1. <?php define('ACCESS', TRUE) ?>

#Zresztą, nie będę się kłócił (Tym bardziej teraz ;-) - za słaby mózg mam do myślenia na chwilę obecną, ale wiem że jak potrzebowałem [tak bynajmiej mi się mi zdaje] zabezpieczyć plik, to taka metoda była dla mnie skuteczna. smile.gif )

Edit:

http://www.speedyshare.com/972629662.html

No mi działa ;P (czyli tak jak mówiłem)
Lejto
@b4x przetestuję jak będę miał czas
jawka7
#b4x twoj przyklad w zupelnosci dziala, wielkie dzieki, mysle ze nie ma co dalej ciagnac tego tematu i uwazam go jako zamkniety.

pzdr winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.