Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]odswiezanie div'a
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dexter77
Witam mam stronke na divach, w jednym z nich mam tresc i wstawiony kod:

Kod
div class="tekst">
   <?php

if(empty($_GET['id']) or $_GET['id']=="xxx"){
    include("dane/xxx.html");
    }

if($_GET['id']=="xxx"){
    }

if($_GET['id']=="xxx"){
    }

if($_GET['id']=="xxx"){
    }

if($_GET['id']=="xxx"){
    }

if($_GET['id']=="kontakt"){
    include("formularz.php");
    }

?>
          </div>

wszystko dziala ok, ale chcialbym aby po zaladowaniu okreslonej podstrony odswiezal mi sie tylko ten div z podstroną, a nie cala strona jak to jest teraz...

pewnie jest to banalne, ale nei wiem jak rozwiazac ten problem winksmiley.jpg
l0ud
To nie jest takie banalne, bo jak zapewne zauważyłeś znakomita większość stron przeładowuje się w całości - jak Twoja. Ew. Możesz użyć Ajaxa ale to dość skomplikowane i imho niepotrzebne winksmiley.jpg
dexter77
hmmm myslalem ze jest to latwiejsze tongue.gif
hacek
No nie koniecznie takie trudne, możesz użyć jQuery, i dodać kod JavaScript o taki:
Kod
<script>
  $("form").submit(function() {
  $.get("page.php", { id: ""+$("input:first").[url="http://docs.jquery.com/Attributes/val"]val[/url]()+"" }, function(data) {
  $("#loaddiv").html = data; });
  }
  </script>

sam kod zwracający wartość daje do pliku page.php, a w index(przykładowo) sama strukturą html i ten kod w headzie strony i formularz do zmiany strony. Chyba ze chcesz takie coś ze jak kliknie się w łącze to wyświetla to napisz to zrobię taki kod. smile.gif

Oczywiscie div nazywasz loaddiv
Kod
<div id="loaddiv">
  Witaj na strnie i wybierz stronę do wyświetlenia
  </div>
  <br />
  <form>
  <input type="text" />
  <input type="submit" />
  </form>

Więcej info o tej funkcji jQuery znajdziesz tutaj : http://docs.jquery.com/Events/submit#fn
A samo jQuery pobierzesz tutaj: http://code.google.com/p/jqueryjs/download...y-1.2.6.pack.js
nexis
Cytat(dexter77 @ 14.07.2008, 19:39:24 ) *
chcialbym aby po zaladowaniu okreslonej podstrony odswiezal mi sie tylko ten div z podstroną, a nie cala strona jak to jest teraz...

Niby chciałeś być nowoczesny z użyciem DIV, ale to co chcesz osiągnąć to stary, "dobry" iframe.

Tak jak kolega l0ud już podpowiedział należałoby użyć AJAX. Warto byłoby zacząć od advAJAX, który nie jest jeszcze taki trudny do opanowania na początek.

A jeśli chodzi o twoje if'y to poczytaj chociaż przez minutę o funkcji switch" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, bo w przyszłości będziesz żałował, że o niej nie słyszałeś. winksmiley.jpg
.radex
Cytat(nexis @ 14.07.2008, 21:10:32 ) *
poczytaj chociaż przez minutę o funkcji switch" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, bo w przyszłości będziesz żałował, że o niej nie słyszałeś. winksmiley.jpg

switch nie jest funkcją, tylko strukturą kontrolną winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.