Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Własne typy danych.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Eqalizer
Witam,
ostatnio zastanawiam się nad pewnym problemem. Chcę aplikację internetową podzielić tak, abym mógł swobodnie dopisywać dodatki bez dużych ilości kodu. Wymyśliłem, że mógłbym napisać warstwę obsługującą bazę danych tak, aby nie musieć w każdym dodatku (np. systemie newsów, artykułów) zapisywać kodu odpowiedzialnego za dodawanie do bazy danych. Działało by to mniej więcej tak, że klasę rozszerzenia zapisuje do pliku, wrzucam na serwer, a moja aplikacja od razu go wykrywa i obsługuje (tworzy bazę, pozwala dodawać, usuwać elementy, itp.). Problem pojawia się w momencie kiedy moja aplikacja musi utworzyć nową tabelę dla danego dodatku. Aby ją utworzyć musi znać typy danych poszczególnych właściwości klasy rozszerzenia. I tutaj moje pytanie, czy ma sens pisanie małych klas dla danego typu (np. DATE, TEXT, itp.) ? Ma to pewnie jakieś korzyści, np. zmiana formatu wyświetlania daty bez zmiany formatu daty dla bazy danych. Niby fajnie, ale czy to wogóle ma sens? smile.gif
zimi
ja robię coś podobnego mam podział na modele rozbudowane i proste
teraz już delikatnie zmieniłem strategie ale idea pozostanie
wydaje mi się że sens jest bo od razu małym nakładem kodu możesz sprawdzić czy dana zawartość tej małej klasy spełnia odpowiednie warunki
ilość znaków, zawieranie się w zakresie liczb, spełnienie wyrażenie regularnego, poprawność email etc. wykorzystanie w kolejnych fragmentach kodu i projektach gwarantowane
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.