Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]Mały refactor i18n
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
joohn
Mam taki problem.
Symfony działa w ten sposób, że jeżeli nie ma tłumaczenia w danym języku, to nic nie jest wyświetlane. Chciałbym jednak przerefaktorować to tak, żeby w momencie braku tłumaczenia, symfony wyświetlało tłumaczenie w pierwszym znalezionym języku. Od strony PHP wiem jak to zrobić, ponieważ znam ten framework bardzo dobrze, natomiast moje pytanie brzmi:

Jakiego SQLa użyć, żeby pobrać rekord z polem np. id='1' AND culture='pl' i w przypadku braku takiego rekordu, dostać rekord z polem id='1' i dowolnym culture? Da sie zrobic cos takiego w jednej instrukcji? Zależy mi przede wszystkim na wydajności, bo wiadomo ze puścić kilka zapytań do bazy to nie sztuka winksmiley.jpg

Z góry dzięki za sugestie.
destroyerr
Może mniej więcej tak: (id='1' AND culture='pl') OR id = 1 ?
joohn
Prawie, ale nie do końca.
Drugi warunek faktycznie wybierze mi język pierwszy z brzegu, ale w momencie gdy pierwszy warunek trafi i tak pobierane są wszystkie wpisy z bazy, czyli równie dobrze napisałbym po prostu (id='1') i wybrał na poziomie kodu język. A nie o to mi chodzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.