Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]rekurencja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
altar
witam,

mam funkcje ktora przyjmuje parametry i robi cos z nimi, na samym dole funkcji mam link i chce zeby po zajsciu zdarzenia onclick tego linku, funkcja wywolala sama siebie. probuje probuje i nie moge tego rozgryzc, w ogole nie chce mi dzialac, jak to zrobic?

Kod
function jakas($cos){
echo $cos;
echo "<a href='#' onclick=\"jakas('tekst do wyswietlenia');\">klik</a>
}
Eagle
W swojej funkcji rekurencyjnie nie masz "momentu powrotu".
Dokładniej to co Ty napisałeś będzie się powtarzało w nieskończoność ponieważ nigdzie nie sprawdzasz czy funkcja ma się już przestać wykonywać.

Niżej daje Ci przykład jak jest zrobione potęgowanie smile.gif
Chyba najczęściej spotykany przykład funkcji rekurencyjnej.

1. <?php
  2. function func_potega($x, $n)
  3. {
  4. if ($n == 0)
  5. return 1;
  6.  
  7. $wynik = func_potega($x, $n-1);
  8. return $wynik * $x;
  9. }
  10.  
  11. $int_podstawink = 5;
  12. $int_potega = 3;
  13.  
  14. echo func_potega($int_podstawink,$int_potega);
  15. ?>
nowotny
Cytat(altar @ 28.07.2008, 03:02:58 ) *
Kod
function jakas($cos){
echo $cos;
}

To nie jest funkcja rekurencyjna... to jest funkcja która wyświetla link... link, po kliknięciu którego uruchamia się funkcja Javascript o nazwie 'jakas'... Mieszasz php z javascriptem... dokształć się w jakich przestrzeniach działają skrypty php a w jakich javascript...
altar
moim zamierzeniem nie jest aby ta funkcja wykonywala sie w nieskonczonosc i chyba nie bedzie bo ona wywoluje sama siebie dopiero po kliknieciu w link i dokladnie o to mi chodzi, aby wywolala sama siebie po kliknieciu w link, z innymi parametrami.

co jest zlego w laczeniu php z javascript?

czy ktos ma pomysl jak rozwiazac ten problem, z udzialem js lub nie. reasumujac chodzi mi o to aby po kliknieciu w link, zajsciu zdarzenia onclick lub innego ktore oferuje <form><input>, funkcja wywolala sama siebie z innymi parametrami, podanymi w value <input>'a.
nexis
To nie ma nic wspólnego z rekurencją, a rozwiązanie wygląda tak:

1. <script type="text/javascript">
  2.  function funkcja (button) {
  3. alert(button.value);
  4.  }

1. <input type="button" value="Napis" onclick="funkcja(this)" />
altar
panowie prosze o cierpliwosc i wyrozumialosc smile.gif ale nie moge tego rozkminic.

nexis: podales rozwiazanie ale to nie do konca jest to o co mi chodzi i nie umiem tego zastosowac do rozwiazania mojego problemu.

konkretnie chodzi mi o to ze pisze klase ktora bedzie wyswietlac dane z bazy danych podanej jako parametr. i mam tam metode ktora pobiera z input'a ciag znakow(to ma byc mechanizm wyszukiwania rekordow z bazie) np. imie i na tej podstawie dynamicznie tworzy zapytanie sql, i wlasnie chodzi o to zeby po kliknieciu "szukaj", metoda wywolala sama siebie z tym nowym zapytaniem sql.

krotko obrazujac, powiedzcie mi jak zrobic zeby kod ponizej zadzialal.

Kod
function jakas($cos){
echo $cos;
}

czyli wynik pozadany po wykonaniu ponizszego kodu
Kod
$tab= new grid;
$tab->jakas("ble ble ble");

powinien wygladac nastepujaco:

ble ble ble
klik

a po kliknieciu w "klik"

tekst do wyswietlenia
klik

rybik
Jeżeli dane są z inputa to wywołanie odpowiedniej metody powinno pochodzić z buttona submit a nie z linka html, możesz zmienić metodę z POST na GET, jeżeli ta sama strona ma np obslugiwac linki z "popularnych wyszukan" w postaci http://strona.ta?searchphrase=motor

1. <form method="POST" action="<?php echo basename(__FILE__);?">
  2. <input type="text" name="searchphrase" value=""/>
  3. <input type="submit" value="Szukaj"/>
  4. </form>

1. <?php
  2. function validate_input($str) {
  3. $str = trim($str);
  4. $str = stripslashes($str);
  5. $str = htmlspecialchars($str);//obowiązkowe !!!
  6.  
  7. // inne operacja sprawdzające poprawność wpisu na przykład
  8. $pattern = '/^[A-Za-zĄĆĘŁÓŃŻŹŚąćęłóśżź]{3,50}$/'; //słowo polskie 3-50 literowe
  9. //$pattern ='/^[0-9A-Z]+(.?[0-9A-Z+_-])*@([0-9A-Z-_]{1,63}.){1,126}[0-9A-Z]{2,63}$/i'; // adres e-mail
  10. if (preg_match($pattern, $str)) {
  11. return $str;
  12. } else {
  13. return false;
  14. } //if
  15. }// function validate_input
  16.  
  17. // sprawdzamy czy dokonano poprawnego zapytania
  18. $mysearch = '';
  19. if (isset($_POST['searchphrase']) && $_POST['searchphrase']!='' && $mysearch=validate_input($_POST['searchphrase'])) {
  20. // niech szuka, do_search to odwołanie do Twojej funkcji szukającej
  21. do_search($mysearch);
  22. } else {
  23. // ... nic , bo nie wiemy czy zapytanie puste, błędne, czy brak zapytania, trzaby 
    ifa rozbić i dopisać obsługe błędów
  24. } //if
  25. ?>

czemu tak ?
- dane wejściowe i tak MUSISZ walidować po stronie serwera, inaczej narazisz się na ataki SQL Injection
- blokada JS w przeglądarce nie może powodować zaniku funkcjonalności strony
- formularz jest powszechnie przyjęta metodą obsługi wyszukiwania, jest poprawny składniowo
- nie da się "uruchomić funkcji php z linka html" tak jak w JS, trzeba wysłac zapytanie do skryptu (w tym wypadku do tej samej strony (basename(__FILE__)) i przekazac dane metodą POST/GET
- na takim poziomie zaawansowania odradzam stosowanie JS do celów innych niż ozdobniki, sprawdzenie niepustości pola przed wysłaniem, czy jakichś gadżetów typu sprawdzenie wielkości ekranu usera
- formularz łatwo dostosować do opcji zaawansowanych (dokładna fraza, dowlone słowo, wszystkie słowa) i odpowiednio dobrać pattern a w końcu zapytanie SQL, że nie wspomnę już o udostępnieniu userom sortowania wyników (generalnie formularz = wiele danych i opcji za jednym klikiem)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.