Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Opinie o PHP5
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
yono
Witam!
Chiałbym poznać wasze opinie na temat php 5. Wyszły już wersje beta php 5 i zastanawiam się czy zmiany będą duże i czy będzie trzeba uczyć się dużo nowych rzeczy. Co Wy na to?
cichy
Zmiany w php5 są takie że kończy sie support dla mysqla i wprowadza spore zmiany w programowaniu obiektowym.
Innych zmian nie zauwazyłem winksmiley.jpg

Co do tego czy warto sie uczyć to uważam że jak najbardziej.

Pozdro
Cudi
Cytat
Zmiany w php5 są takie że kończy sie support dla mysqla i wprowadza spore zmiany w programowaniu obiektowym.
Innych zmian nie zauwazyłem winksmiley.jpg

Co do tego czy warto sie uczyć to uważam że jak najbardziej.  

Pozdro

Supprot dla MySQL'a jest, tylko nie wbudowany a jako rozszerzenie, dostepne razem z dystrybucją (zmieniła sie nieco licencja MySQL'a).
Co do zmian w obiektówce, umowżliwił je Zend Engine 2, tutaj jest oficjalny changelog, do którego linka podaje już poraz niewiem który... smile.gif
cichy
Cytat
Supprot dla MySQL'a jest, tylko nie wbudowany a jako rozszerzenie, dostepne razem z dystrybucją (zmieniła sie nieco licencja MySQL'a).

Cudi to własnie miałem na myśli winksmiley.jpg
Pozdro
Ozzy
MySQL działa bez problemu, wystarczy skopiować do extension dir php_mysql.dll, libmySQL.dll i php_iconv.dll (+dodac do php.ini extension=php_mysql.dll)
cichy
Dobrze Ozzy ale w ten sposób to sobie możesz też dodać GD, PDF i wiele innych.
Ja mam na myśli domyślną wersje.
Pozdro
bamboos
Witam!!
Ale zamiast MySQL w php5 na stałe wbudowany jest sqlite, który sam w sobie jest klijentem i menadżerem, więc nic oprucz php5 nie jest potrzebne do obsługi bazy danych. ;P
yoyo
Co do sqlite - macie może porównania szybkości z MyIsam przy wielu tabelach z dużą ilością danych w bazie. Sqlite nie dzieli tabel na pliki tylko bazy, z tąd moja wątpliwość czy jest optymalny przy wiledu dużych tabelach. Moja baza ma na przykład ok 50 tabel a każda tabela około 300mb danych (około 300 tyś rekordów każda).

Druga sprawa, spotkał się ktoś może z jakimś skryptem do konwertowania mysql->sqlite, bo nie che mi się pisać winksmiley.jpg
DeyV
co prawda osobiście nie widziałem porównania wyników, ale wysłuchałem z uwagą recenzje ludzi, którzy byli na zjezdzie php w zeszłym roku w Poznaniu.
I - niestety - SQL lite rozczarował większość. To znaczy - jest to bardzo ciekawa opcja, jednak nie zastąpi możliwości MySQL a ... plików tekstowych. Czyli powinno to umożliwić całkowite zapomnienie o tzw. płaskich bazach tekstowych, i pomóc przy wielu prostych zastosowaniach.
Oczywiście SQL lite potrafi znacznie więcej, ale tylko w prostym pobieraniu danych jest naprawdę dobre. Szczególnie przy odczycie dużej ilości wierszy potrafi zaskakiwać - będąc nawet znacznie szybsze niż popularne bazy.
Jednak jeśli ktoś chciałby zaczać bawiś sie z JOIN i innymi bardziej złożonymi (niż SELECT * FROM tabla smile.gif ) zapytaniami, to SQL lite nie ma najmniejszych szans. Z tego co pamiętam - zapytanie z 3 JOIN na wcale nie dużej bazie, na tej prezentacji w Poznaniu, zpowodowało zawieszenia bazy. Hmm - a moze nie zawieszenie, lecz trawało bardzo długo? Nie pamiętam - zpytajcie It's_me, to on przyczynił się do tego zapytania, i był z tego bardzo 'dumny' smile.gif Ja znam historie tylko z opowiadań.

Tak więc yoyo - nie ruszaj swojej wielo megowej bazy z MySQL - dobrze jej tam, i niech tam zostanie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.