Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konfiguracja serwera Apache 2.2.11 pod Windows
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
nexis
Postawiłem serwer Apache 2.2.11 na Windows Server 2008. Serwer posiada dwa adresy IP, powiedzmy:

- 123.123.123.1
- 123.123.123.2

Na serwerze chciałbym utrzymywać wiele domen, a strukturę katalogów wyobrażałem sobie następująco:

Kod
+ C:
+--+ Apache2.2
   |--+ htdocs
      |--+ pl
         |--+ jeden
         |--+ dwa
         |--+ zend
            |--+ www
               |--- public
               |--- application
               |--- library

Jest to konfiguracja dla domen:

- www.jeden.pl
- www.dwa.pl
- www.zend.pl

Chciałbym aby katalog "www" był dla każdej domeny nadrzędnym katalogiem i umieszczone w nim skrypty nie mogły się odwoływać do wyżej położonych katalogów. Dodatkowo chciałbym np. aby domena www.zend.pl wskazywała na katalog C:/Apache2.2/htdocs/pl/zend/www/public, a skrypty nadal miały dostęp do katalogu wyżej, czyli całego "www". Jak coś takiego ustawić?
erix
Cytat
Chciałbym aby katalog "www" był dla każdej domeny nadrzędnym katalogiem i umieszczone w nim skrypty nie mogły się odwoływać do wyżej położonych katalogów.

Nie muszę chyba mówić o wystartowaniu procesu na innych uprawnieniach - takich, które uniemożliwią dostęp do innych katalogów niż zezwolone (nowy, ograniczony user + uprawnienia NTFS). PS. trzymanie htdocs na partycji systemowej, to samobójstwo. tongue.gif

Cytat
i umieszczone w nim skrypty nie mogły się odwoływać do wyżej położonych katalogów

Tak zapytam, czemu chciałbyś coś takiego otrzymać? Jakieś praktyczne uwarunkowania. Przyznam szczerze, że takie rozwiązanie wymagałoby chyba użycia czegoś w stylu suExec, a o takowym pod Windows nie słyszałem.

Taka ogólna rada - jeśli chodzi o serwowanie stron pod Windows, to skorzystaj z IIS-a. Z Apache mogą być problemy, IIS dużo lepiej się sprawuje.
nexis
Cytat(erix @ 23.12.2008, 15:06:32 ) *
Nie muszę chyba mówić o wystartowaniu procesu na innych uprawnieniach - takich, które uniemożliwią dostęp do innych katalogów niż zezwolone (nowy, ograniczony user + uprawnienia NTFS).

Ale byłby to nadal jeden proces, który miałby dostęp powiedzmy do całego katalogu htdocs, a chcę osiągnąc efekt, żeby każda domena miała tylko dostęp do swoich zasobów. Jaka jest na to rada?

Cytat(erix @ 23.12.2008, 15:06:32 ) *
Taka ogólna rada - jeśli chodzi o serwowanie stron pod Windows, to skorzystaj z IIS-a. Z Apache mogą być problemy, IIS dużo lepiej się sprawuje.

Z początku korzystałem z IIS 7, ale o ile uruchomienie PHP nie było większym problemem, to przerabianie wszelkich sztuczek z .htaccess na "windowsowskie" już tak. A z IIS masz większe doświadczenie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.