Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [svn] kilka wesji projektu
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
robis
Mam taką sytuację - mam jedną aplikację, oprócz wersji głównej, także w kilku innych wersjach - w każdej jest zmieniona jakaś część kodu, jednak na tyle malo istotna, że cały czas te wersje są całkiem spójne.

Wersja główna projektu jest bardzo często rozwijana, w związku z tym bardzo zależy mi na łatwym imporcie zmian z wersji głównej do tych wersji pobocznych, wraz z kontrolą wersji w nich.

czytaem co nieco o branch, ale tam założenie jest o ile dobrze zrozumiałem troszeczkę inne - to gałęzie mają być po zakończonej pracy wdrażane w wersję główną. Nawet jeśli by tak nie było to korzystając z subclipse robi mi się z tymi gałęziami niezły burdel - po zmienie gałęzi od razu jakoś zmienia mi wszystkie pliki do docelowej gałęzi nie zachowując lokalnych zmian, które utworzyłem.

Dla mnie najlepsze rozwiązanie to coś w stylu:

pracuję na gałęzi, commituje gałąź, ale nagle jest jakiś update na wersji głównej -> zmieniam galez na galez glowna -> robie sobie synchronize with repository - zmieniam / update'uje odpowiednie pliki (zmiany mi się zachowują na localu, do repo głównej nic nie leci z niej) -> zmieniam z powrotem na galaz, commituje i pracuje dalej

Jak takie coś możnaby wykonać? smile.gif
dr_bonzo
Masakra.

Ja mam trunka i 1 brancha.

W eclipse mam 2 projekty - po 1 na wersje projektu, commituje itp.

DODATKOWO - trzymam w zupelnie innym miejscu CALE repozytorium checkoutniete - w celu robienia mergow (bo merguje sie do kopii roboczej - temu mam wszystkie branche od razu dostepne. Po zrobieniu merge i commit - updejtuje sobie kopie robocza w eclipse.

Ja uzywam commandlinowego svn - ale mozesz utworzyc projekt w ecl. z calym repo i osiagniesz to samo (chyba, nie bawilem sie mergami w subclipse).

Dzieki temu projekty w eclipse sa caly czas w swoim branchu, i nie robie na nich co chwile switcha.
robis
pobawilem sie troche i chyba juz metoda prob i bledow doszedlem do tego czego chce ;]

po prostu trzymam w galezi projekt, nie zmieniam go nigdy do glownej galezi, tylko robie merge z glowna wersja wtedy kiedy ta sie zmieni. jak sa konflikty to nam pieknie porównuje pliki, dla pewnosci robie synchronize with repository, commituje i jade dalej winksmiley.jpg

czyli raczej problem rozwiazany ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.