Zaznaczam, że na forum wyłączyłem rejestracje (tylko teoretycznie, bo zmieniłem po prostu link do rejestracji, przekierowałem na rejestracje na stronie). Wiem, że to niebezpieczne, bo wystarczy, że ktoś sobie wejdzie w plik register.php bezpośrednio w url i już może się zarejestrować. Postanowiłem więc usunąć z pliku rejestracje

ucp.php > case($mode) -> register
I teraz jak ktoś będzie się próbować dostać do ucp.php?mode=register zostanie przeniesiony na stronę logowania.
Ale nie o tym chciałem. Przejdźmy do rejestracji na stronce. Jakie inputy muszę dodać, żeby dodając rekord do bazy forum był on całkowicie zoptymalizowany?
Póki co dałem:
nazwa użytkownika (login)
hasło
Czy są wymagane jeszcze jakieś inne? Czy wartości domyślne SQL poradzą sobie z resztą?
I jak miałoby wyglądać takie zapytanie?
Z aktywacją nie będzie problemu, bo przy rejestracji dodaje rekord tylko do bazy stronki i teraz właśnie chcę zrobić tak, aby dodało przy aktywacji rekord do bazy forum.
czy to ma być po prostu: "INSERT INTO ... VALUES $login,$pass,$email"?
Kolejna rzecz - rangi. Chciałbym na stronie zastosować 4 typy dostępu (Access).
A - użytkownik niezarejestrowany
B - użytkownik zarejestrowany
C - Moderator
D - Administrator
Żaden problem zrobić to na stronie, ale gorzej już z forum.
Jest coś takiego jak user_permissions, ale nie wiem, co znaczą jakie wartości :/
I kolejna rzecz, jak wybrać zalogowanych użytkowników, a raczej ich loginy. Chciałbym wyświetlić na stronie, tak jak to jest zrobione na forum "Kto jest na forum".
Czy jest osoba, która mi pomoże?
Pozdrawiam