Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Powiązanie PHPBB3 ze stroną
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
bemol
Witam, mam pytania do osób, które dobrze znają skrypt forum PHPBB 3. Otóż takie oto forum zainstalowałem na swoim serwerze. Mam także stronkę i teraz mam pytanie odnośnie powiązania tych dwóch rzeczy.
Zaznaczam, że na forum wyłączyłem rejestracje (tylko teoretycznie, bo zmieniłem po prostu link do rejestracji, przekierowałem na rejestracje na stronie). Wiem, że to niebezpieczne, bo wystarczy, że ktoś sobie wejdzie w plik register.php bezpośrednio w url i już może się zarejestrować. Postanowiłem więc usunąć z pliku rejestracje smile.gif
ucp.php > case($mode) -> register
I teraz jak ktoś będzie się próbować dostać do ucp.php?mode=register zostanie przeniesiony na stronę logowania.

Ale nie o tym chciałem. Przejdźmy do rejestracji na stronce. Jakie inputy muszę dodać, żeby dodając rekord do bazy forum był on całkowicie zoptymalizowany?
Póki co dałem:
nazwa użytkownika (login)
hasło
Czy są wymagane jeszcze jakieś inne? Czy wartości domyślne SQL poradzą sobie z resztą?
I jak miałoby wyglądać takie zapytanie?
Z aktywacją nie będzie problemu, bo przy rejestracji dodaje rekord tylko do bazy stronki i teraz właśnie chcę zrobić tak, aby dodało przy aktywacji rekord do bazy forum.
czy to ma być po prostu: "INSERT INTO ... VALUES $login,$pass,$email"?

Kolejna rzecz - rangi. Chciałbym na stronie zastosować 4 typy dostępu (Access).
A - użytkownik niezarejestrowany
B - użytkownik zarejestrowany
C - Moderator
D - Administrator

Żaden problem zrobić to na stronie, ale gorzej już z forum.
Jest coś takiego jak user_permissions, ale nie wiem, co znaczą jakie wartości :/

I kolejna rzecz, jak wybrać zalogowanych użytkowników, a raczej ich loginy. Chciałbym wyświetlić na stronie, tak jak to jest zrobione na forum "Kto jest na forum".

Czy jest osoba, która mi pomoże?

Pozdrawiam
ActivePlayer
ten temat jest zdecydowanie obszerniejszy. sugerowałbym skrypty strony oprzeć o bazę forum, a nie odwrotnie. Wynika to na przykład z mechanizmów zmiany haseł. Kiedy użytkownik zmieni na forum hasło, konto 'strony' zostanie ze starym hasłem (chyba że znowu wgryziesz się w kod żeby to zmienić). Generalnie dużo łatwiej i optymalnej będzie rejestrację na stronie przekierować do forum, a w portalu używać loginu i hasła forumowego (powinieneś też łatwo logowanie połączyć). Dodatkowo unikniesz powielania danych które w każdym przypadku będą kłopotliwe w zarządzaniu.
1962
jak przedmowca ..
radze polaczyc strone z forum tabela users , a nie na odwrot w bazie . zrobic to samo kodowanie hasel etc.
jak piszesz strone od 0 , to nie powinno byc problemu. wrecz to banalne. zobacz strone : www.tod.sey.pl , oni zrobili rejstracje na forum , by miec pelen dostep do strony. bo potem sie pogubisz co jest co , phpbb3 , jest zbyt obszernym skryptem zeby w nim mieszkac na taka skale , jesli sie go nie zna doskonale , a po temacie wnioskuje ze masz z tym wlasnie problem.
bemol
No w sumie racja, tak zrobię, ale co zrobić z rangami i z pokazywaniem "kto jest na forum"?
pzduniak
Jest wiele SDK do phpBB, zobacz...
bemol
a jak po zalogowaniu na forum utrzymać sesje na stronie?
dokładniej mówiąc, loguje się na forum, wchodzę na stronkę i nadal jestem zalogowany jako ten sam user?
Tajgeer
W oparciu o cookie generowane przez forum?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.