Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki serwer Apache pod Winxp?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
WoRaS
Wiem, że ten temat był poruszany kilka razy, ale zdecydowałem się włożyć jeszcze raz kij w mrowisko. aaevil.gif

Do tej pory używałem FoxServ 2.1, ale chciałbym wypróbować jakiś pakiet, w którym byłyby nowsze wersje MySql i php. Instalowałem u siebie FoxServ 3.0.3.0 ale coś u mnie to kiepsko chodziło (wywalał błędy przy odpalaniu Apache, a w plikach konfiguracyjnych nie chce mi się grzebać).

Chciałbym, żeby ten pakiet, który ktoś mi poleci (mam nadzieję) spełniał warunki:
1. Instalował się w miarę prosto i żeby nie wywalał po instalacji zbyt użo błędów.
2. Posiadał w miarę nowe wersje php, Apache i MySQL.
3. jakby jeszcze były w pakiecie jakieś Pythony, Perle itp. to byłbym wniebowzięty (narazie nie używałem ani Perla ani Pythona ale kto wie czy kiedyś nie będzie mi to potrzebne...).

Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ ZA POMOC! winksmiley.jpg

PS. Proszę tylko o nie pisanie nic w stylu "załóż sobie lepiej jakieś darmowe konto na Lycos" itp. Potrzebuję serwer Apache'a pod Windows bo zawsze zanim wrzucę stronkę na sieć to pracuję nad nią na własnym kompie smile.gif
Homiczek
Witam smile.gif
Polecam pod xp serwer Krasnala. www.krasnal.tk.
SKŁAD SERWERA:
- Apache 1.3.27
- php 4.3.2 RC1
- MySQL 3.23.55
- ActivePerl 5.6.1.628
- phpMyAdmin 2.4.0
- Zend Optimizer 2.0.3
- GuildFTPd FTP 0.999.8

Niestetty niewiem co to są te pythony smile.gif

Na stronie jest forum do rozwiązywania problemów smile.gif
Jedyne uwagi to to że nie może być w tym samym czasie włączona kazaa. Oraz czasem przy uruchamianiu trzeba go zrestartować gdy nie uruchomii się poprawnie.
I jeszcze jedno. wyżej przedstawiony skład serwera jest najnowszy, a ja u siebie mam troszeczke starszy o następującej konfiguracji :
Apache 1.3.27
php 4.3.0
MySQL 3.23.54
ActivePerl 5.6.1.628
phpMyAdmin 2.3.3 PL1
Zend Optimizer 2.0.3
GuildFTPd FTP 0.999.6

Mam nadzieję że spełni on twoje oczekiwania smile.gif
Pozdrawiam
WoRaS
Piękne dzięki. Wypróbuję tego Krasnala aaevil.gif

A Python to taki język programowania, ale z czym się go je i do czego właściwie służy... nie wiem winksmiley.jpg
markus
Osobiście odradzam pakiety.
Po kilku instalacjach cosik mi tam nie działało
i potwornie ciężko szukało mi się powodów - wolałem zainstalować
odrębne (orginalne) serwery i powolutku ale za to świadomie
dodawać kolejne:
- Apache
- php
- mySQL
- PostgreSQL.
Zaletą takiego podejścia jest przede wszystkim prostota wymiany
konkertnego elementu na nowszy - według uznania.
Forest99999
mi w krasnalu po zainstalowaniu php niedzialalo ! stronki w htm luzik ale php juz niestety nie :/ pozatym all sprawne
kurtz
Cytat
A Python to taki język programowania, ale z czym się go je i do czego właściwie służy... nie wiem ;)
python jest jezykiem skryptwym w glownej idei i metodologii bardzo podobny do perla. - wersja czyta nie daje sie zagniezdzac w htmlu tak latwo jak php czy asp. istnieje za to wresja w ktorej jest to mozliwe - spyce.

sam jezyk wg mnie jest dosc przyjemny i wymuszca pisanie dosc czytelne - ot przeciwniestwo dla perla w ktorym z latwoscia mozna bylo zamotoc ze hej ;)

dla zaintersowanych:
http://www.python.org - glowna strona pytona ;)
http://www.activestate.com - tworca pakietu activepython - baaardzo ulatwijacego tworzenie w tym jezyku
http://spyce.sourceforge.net/ - polecam szczegolny tym ktorzy juz poznali moc smartow
grupa dyskusyjna pl.comp.lang.python

sam poki co "raczkuje" w tym jezyku ale ma kilka cech na prawde wartych uwagi - kod kompilowany do swoistego bytecodu, modularnosc, bardzo duza wydajnosc

jak beda jeszcze jakies pytania odnosnie Pythona chetnie sprobuje pomoc

pozdrawiam
..::SKRZYPEK::..
Moim zdaniem nie warto jest instalować KRASNLA :!: Ma pełno błędów :!: I co pięć minut siada :!: ( Głupi krasnal angrysmiley.gif ) I czy ma ktoś zwykły pakiet Apache, php, mySQL i CGI :?:
qbba
google (miedzy inny mi apache.org, php.net i inne!!!!) szukaj!!
Ale mam problem z instalacją "php" sad.gif
qbba
RTFM(manual) tam masz szczegółowo opisaną instalacje po polsku!!!!

update: poprawilem zamiast RTMF, RTFM smile.gif
Robie wszystko po koleim i nic nie wychodzi !!
scanner
A myślałem, że tylko moderatorzy są nastawieni na wypowiadanie rtfmów..
Jesli sie nie myle na forum było gdzieś FAQ instalacji apacha i reszty niezależnie. Poszukaj, jesli nie znajdziesz (ale szukaj głęboko), to spóbuje cos napisać (ale to potrwa, bo na długi weekend wyjeżdzam).
Spox :!: Nie pali się :!: Jakoś bez Apache wytrzymam :wink:
micro
Proponuje PHPTriad
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.