Zastanawiam się ( na razie z czystej ciekawości/chęci rozwoju , ale może być to przydatne praktycznie ) , jak obejść w aplikacji ( pisanej w czystym php, bez frameworka ) includowanie plików. Posłuże się przykładem z ( na razie jedynego praktycznie opanowanego

) frameworka codeigniter. Jest tam plik index.php który ( o ile dobrze zrozumiałem dokumentację) steruje zasobami, i gdy chce jakiś zasób odpalić np w kontrolerze aplikacji mogę go odpalić od razu albo za pomocą klasy load ( która ładuje inne klasy nieładujące się automatycznie ) . Wystarczy tylko że klasa kontrolera dziedziczy po klasie systemowego kontrolera ( ale nigdzie nie ma w pliku ani jednego include() ). Zastanawia mnie co zrobić ( nie chodzi mi o dokładny przepis ale o to zeby zrozumieć >>>zasadę/mechanizm<< działania takiego rozwiązania ) aby móc samemu otrzymać taki efekt. Czyli przykładowo teraz jeśli w pliku a.php chce odpalić jakąś funkcje/klasę pliku b.php to w tym pierwszym po prostu robię include() do tego drugiego. A chciałbym otrzymać efekt taki jak we frameworku, czyli że nie muszę includować ( za pomocą include() ) b.php do a.php tylko że np pewne klasy/funkcje załądują się automatycznie albo i będzie jedna klasa która łąduje inne ( co generalnie ż wiem jak zrobić , ale i tak klasa load musi się załadować z automatu, więc powracamy do punktu wyjścia

). Tak, jak pisałem wcześniej nie chodzi o dokładny przepis , ale o to żeby zrozumieć zasadę działania. Z góry dzięki za odpowiedzi