Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Błąd z wstawianiem danych do bazy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
RazDwaTrzy
Witam mam problem z wstawieniam danych do bazy
  1. $connection = mysql_connect('*', '*', '*')
  2. or die('Brak połączenia z serwerem MySQL');
  3. $db = mysql_select_db('*', $connection)
  4. or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych');
  5. $ins = mysql_query("INSERT INTO test(login, haslo, keyz) VALUES (User1,test,000)");
  6. if($ins) echo "Rekord został dodany poprawnie";
  7. else echo "Błąd nie udało się dodać nowego rekordu";

Próbowałem też
  1. $ins = mysql_query("INSERT INTO test login=User1, haslo=test, keyz=000");

Ale za kazdym razem "Błąd nie udało się dodać nowego rekordu"
Pyton_000
1. Nie używa się mysql_* - metody stare i niebezpieczne. Preferowanie mysqli (bardzo podobne) lub pdo.
2. Błędy się wyświerla. Zamiast komunikatu wyśietl mysql_error()
3. Napisy wkłada się ' lub " zależnie czego używasz jako znak okalający całe zapytanie.
4. Używając mysqli lub pdo ORAZ bindowania zabezpieczasz się przed SQL Injection (metoda włamu)

To na początek.
RazDwaTrzy
Cytat(Pyton_000 @ 27.10.2017, 22:15:16 ) *
1. Nie używa się mysql_* - metody stare i niebezpieczne. Preferowanie mysqli (bardzo podobne) lub pdo.
2. Błędy się wyświerla. Zamiast komunikatu wyśietl mysql_error()
3. Napisy wkłada się ' lub " zależnie czego używasz jako znak okalający całe zapytanie.
4. Używając mysqli lub pdo ORAZ bindowania zabezpieczasz się przed SQL Injection (metoda włamu)

To na początek.

Dziękuje za odpowiedz wszystko dziala tak jak trzeba.
Ale mam jeszcze jedno pytanko, jak moge sprawdzić czy użytkownik o danym loginie jest juz w bazie (jeśli jest to nie dodawac 2 raz)
Pyton_000
musisz wykonać wpierw select z odpowiednimi warunkami i sprawdzić czy ilość zwracanych wierszy jest == 0 (ew. użyć COUNT() w zapytaniu i sprawdzić wynik)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.