Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] strona apteki
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
zib
Witam

Proszę o konstruktywna krytykę oraz ocenę strony www.validus.pl .
Jest to moja pierwsza strona i wiem, że zwłaszcza pod względem graficznym jest mało atrakcyjna.
Mile widziane rady co poprawić i jakieś przykłady na jakich stronach się wzorować.
hwao
Jak na stronę apteki, to bardzo ładna.

Jedyne co mi się nie podoba, to wrażenie jakby była trochę spłaszczona... smile.gif
zib
Co do spłaszczenia masz racje powoduje to logo, które w najbliższym czasie mam zamiar zmienić, dziękuję za pierwszą opinie i proszę o więcej rad.
trucksweb
Cytat(zib @ 28.12.2006, 21:57:46 ) *
Proszę o konstruktywna krytykę oraz ocenę strony

@hwao nie rozsmieszaj mnie laugh.gif
ogolnie, nawet jak na pierwsza strone 0/10
Dodam, ze moja siostra w podstawowoce robila lepsze strony, a teraz studiuje medycyne.

Nie ma grafiki, bo co- kilka paskow naywasz grafika ?
U mnie wytykano uzycie 3gradientow a tu same gradienty Rkingsmiley.png

na czym masz sie wzrowac: digart.pl ! monstertemplates.com
batman
Moim zdaniem ta strona tkwi na przełomie lat 80 / 90 ubiegłego wieku. Gradient w tle jest po prostu brzydki a baner nijak nie pasuje do reszty. Ponadto obrazki po prawej stronie sprawiają wrażenie jakby wisiały bez ładu i składu.

A teraz pozytywy.
Ładny kod - prawie bezbłędny.
Nie udało mi się wywalić stronki poprzez podmianę danych w adresie.
Nie udało mi się wywalić formularza kontaktowego.
fiszol
Cytat

To jest strona apteki do cholery, niby na co mu takie fajerwerki ? Ma informować klienta a nie robić na nim wrażenie.

@zib - gradient faktycznie jest brzydki, logo również do wymiany. Rozjasnił bym również tą czarną czcionkę, powiedzmy na #333. Samą czcionkę też bym zmienił na jakiegoś Trebucheta albo Couriera ale to wszystko jest przez pryzmat mego gustu więc nie musisz się tym sugerować.

Kod ładny, czysto i przejrzyście, 6/10
Zajec
Ładny, semantyczny kod. Tylko małe uwagi:

1) Zamiast
<p class="naglowek">Ofertę naszą kierujemy do:</p>
użyłbym h2/h3.

2) Na stronie z formularzem http://www.validus.pl/index.php?wybor=zapytaj popraw semantykę. Więcej: http://zajec.net/test/formularz
zib
@trucksweb dzięki za krytykę każda się przyda, co do grafiki wiem, że jej nie ma źle dobrałem w temacie słowa bardziej miałem na myśli stronę wizualną, gratuluje zdolnej rodziny (czytaj siostry), podane przez ciebie strony są ok ale zgodzę się tu też z @fiszol, strona ta ma pełnić funkcję informacyjną a nie powalać na kolana, choć wiem, że z dobrą grafiką była by bardziej atrakcyjna to niestety ograniczę się do zmiany tła i loga na więcej nie mam czasu i umiejętności, robię ja dla znajomego za free a żadnego grafika nie znam.

Co do kodu cieszę się, że jest w miarę ok, dziękuję za radę od @Zajec w najbliższym czasie zmienię semantykę formularza zgodnie z twoją wskazówką.

Proszę o dalszą krytykę, a zwłaszcza rady co zmienić i w jaki sposób.
Master Miko
Bardzo ładny kod! Nie słuchaj ich że brzydka itp. Zmienisz logo, zmień ten zielony na mniej intensywny - bardziej cukierkowaty, tło daj jedno barwne.

może To Ci się przyda: http://www.modernlifeisrubbish.co.uk/artic...-colour-palette

a jeżeli dawać jakieś logo to (jeśli chodzi o aptekę) bez fajerwerków, ale wysokiej jakości.

Co do części informacyjnej, 10/10. Wszystkie najważniejsze infromacje zostały przedstawione i są w odpowiednim miejscu.
Być może tylko strona jest trochę za szeroka (menu można zwęzić) najlepiej zrób tak żeby mieściła się na ekranie 800x600
///

a sorrrka jest 800 smile.gif

CSS dobrze napisany.
Polecam Ci tylko przerzucić się na UTF-8 - bardzo wygodne smile.gif

@skowron
Cytat
zielenia sie nie kojarzy

A mi się od dzieciństwa zawsze z zielenią kojarzyło... :?
Choć rzeczywiście necie panuje na niebiesko apteczne... czas przełamać tręd! Zrób ognisto czerwoną biggrin.gif
A tak na serio... trzymaj się zieleni winksmiley.jpg
skowron-line
moim zdaniem stronka calkiem fajna ale..
-kolory bardzo oczojebne pomysl zeby moze biel z blekitem wsadzic bo jakos apteka z zielenia sie nie kojarzy raczej pasuje do warzywniaka
-no i logo splaszczone ale jak pisales ze zmienisz to bedzie calkiem spoko

dam 6/10 bo jeszcze mnie oczy bola
Turgon
Przyznam się szczerze, że wolę takie stronki niż napaćkane nie wiadomo czym giganty.
Dlatego z minusem za logo 7/10 smile.gif
hwao
Nie wiem czemu, takie niskie oceny dali niektórzy to w końcu "TYLKO STRONA APTEKI" a nie portal.

Źródło strony jest dobrze przygotowane. Dostęp wizualny do informacji też jest dobry. Wszystko ładnie widać, co można chcieć więcej?

Jedyne do czego można się przyczepić to, to logo, za bardzo zgniecione, no i w ostateczności że ten dzielony zbytnio "razi po oczach". Można by też ciut lepiej wstawić te obrazki po prawej, jakiś border, szczególnie ten apteki, choinka może zostać.
zib
@hwao oceny sa kwestia indywidualnego spojrzenia i o to mi chodzilo uslyszec jak ta strone widza inni, zalezalo mi na radach co zrobic by byla ciut lepsza, dziekuje wszystkim za wypowiedz w temacie i prosze o wiecej rad jesli jeszcze jakies macie, wszystkie ktore sie pojawily wdroze w zycie zaraz po nowym roku

@skowron-line co do zieleni, wybral wlasciciel apteki w sumie jej kolorystyka sie z tym kojarzy moze dlatego, prosil bym o sugestie jaki odcien doklandiej wybrac na tlo strony i tlo naglowkow menu bo jakos nie umie sie zdecydowac, moze mam cos z daltonisty lub brak gustu
vip3r
Ladnie wykonana strona. Bez zadnych zarzutow:d
Cysiaczek
Mi się podoba. Nieco logo jest lewe, ale i tak ok. Ładnie, czysto, przejrzyście, wiem gdzie jestem i jak co znaleźć - daję 9/10.

Pozdrawiam.
SHiP
Bardzo ładna strona! Logo do wymiany, kolorki też do poprawki ale w końcu jak juz ktoś wspomniał to jest tylko strona informacyjna

Kod naprawde fajny, jeden szczegół:
  1. <p style="font-size: 11px; text-align: center; margin-top:5px;">Copyrights &copy; 2006 Apteka Validus</p>

Mogłbyś z tego zrobić obiekt w css winksmiley.jpg

Offtopic:
Cytat
@hwao nie rozsmieszaj mnie
ogolnie, nawet jak na pierwsza strone 0/10
Dodam, ze moja siostra w podstawowoce robila lepsze strony, a teraz studiuje medycyne.

Nie ma grafiki, bo co- kilka paskow naywasz grafika ?
U mnie wytykano uzycie 3gradientow a tu same gradienty

Brzmi to jakbys był zły, że tobie wytykali użycie gradientow ;p i teraz się mścił na innych aaevil.gif

Co do digartu, nigdy mi się nie podobał i chyba nie zmienie zdania. Jest zbyt przekombinowany - na moim duronie 800mhz się przycina co tylko zniechęca... Chyba nie o to chodzi na stronie apteki?
Dandelion
no ale skoro mowimy "ladny kod", nalezaloby uzyskac to samo w xhtml 1.1 chocby dla wlasnej satysfakcji
Balas
Tak sie zastanawiam, czy czasem mi sie nie wlacza inna strona niz wszystkim :|
Strona wyglada jakby byla robiona w latach 90. Brzydki top, brzydkie naglowki (a w zadzie tlo z obramowaniem), prawie calkowity brak grafiki, robione bez pomyslu.
Jedyny plus tej strony jaki znalazlem to poprawny (na pierwszy rzut oka) xHTML.
Apteka czy nie apteka, layout brzydki.

2/10

Cytat
Co do digartu, nigdy mi się nie podobał i chyba nie zmienie zdania. Jest zbyt przekombinowany - na moim duronie 800mhz się przycina co tylko zniechęca... Chyba nie o to chodzi na stronie apteki?

raczej chodzilo o layouty wrzucane przez userow a nie samego DA winksmiley.jpg
Dandelion
Cytat
Jedyny plus tej strony jaki znalazlem to poprawny (na pierwszy rzut oka) xHTML.

przecierz to nie jest xhtml

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
Balas
Dlatego napisalem na pierwszy rzut oka winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.