Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SLL - instalacja i obsługa
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
Bakus
Witam!

1. Wiem, że instalacja SLL dla Apacha pod winde to "NTG" smile.gif ale nie wiem do kogo się zwrócić... Moglibyście mi pomóc?

2. Czy w php można bez instalowania dodatkowych DLLi generować klucze dla użyszkodników, by mogli się bezpiecznie logować do systemu (www i poczta)?

3. W jaki sposób obsłużyć bezpieczną sesję z użytkownikiem - logowanie i przechowywanie informacji pomiędzy stronami - sesje będą bezpieczne?

Pozdrowionka
Krzysztof Andrzej Błachut

--------------------------------------------------------
Są tylko dwie rzeczy nieskończone - wszechświat i ludzka głupota.
Chodź co do tego pierwszego nie mam pewności...

Albert Einstein
GrayHat
2. md5(), rand
adwol
Cytat
1. Wiem, że instalacja SLL dla Apacha pod winde to "NTG" smile.gif ale nie wiem do kogo się zwrócić... Moglibyście mi pomóc?

Faktycznie NTG. Tu się aż prosi o przeniesienie tego na forum serwerów WWW.
Poza tym, co to jest SLL? Może chodziło Ci o SSL?
Cytat
2. Czy w php można bez instalowania dodatkowych DLLi generować klucze dla użyszkodników, by mogli się bezpiecznie logować do systemu (www i poczta)?

Jakie klucze? Są rozszerzenia php takie jak mcrypt i openssl, które mają funkcje do generacji kluczy do szyfrów symetrycznych i asymetrycznych takich jak RSA, DES itp., ale jeśli ich sobie nie wkompilujesz statycznie to ,,dodatkowe DLLe'' będą potrzebne.
Cytat
3. W jaki sposób obsłużyć bezpieczną sesję z użytkownikiem - logowanie i przechowywanie informacji pomiędzy stronami - sesje będą bezpieczne?

Co rozumiesz pod pojęciem bezpieczne? Jeśli chodzi Ci o to czy nikt nie podsłucha ani nie podmieni transmisji, to SSL jest bezpieczny. Sesje to mechanizm do czegoś innego i bezpieczeństwo danych trzymanych przez sesje jest takie samo jak bezpieczeństwo serwera WWW.
DeyV
przeniesione by DeyV
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.