Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] kobza.pl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
batman
Wydałem na świat kolejne dzieło winksmiley.jpg
Pozostało kilka rzeczy do poprawienia (głównie grafika), ale strona już wystartowała. W ramach treningu zrobiłem stronę na div-ach. Tam, gdzie mi się nie chciało/nie było czasu, użyłem tabel. Jak się wam podoba?

kobza.pl
lectric
Menu troche małe...
Eron
Mi się podoba.
Ocena: 9/10 smile.gif
LBO
Poczytaj o patencie EOLAS. Obejście patentu, pozwoli również sprezentować Tobie treść alternatywną - dla użytkowników nie posiadających wtyczki - tych slajdów.
Cezar708
jeśli wejdę w galerię i chcę obejrzeć jakieś zdjęcie (ten lightbox) to zdjęcie jest pod tym flashem co jest na głównej stronie. Używam przeglądarki mozilla ForeFox i stronę odpalam pod Linuks Ubuntu 7.10. Być może `z-index` pomoże

Poza tym fajna strona i fajne kolory

Pozdrawiam
batman
Sposób na ramkę pojawiającą się w IE wokół flasha można bardzo łatwo obejść przy pomocy JS. Nie miałem czasu się w to pobawić (jest to banalnie proste), ponieważ mam aktualnie dużo na głowie. Strona cały czas się zmienia, zmieni się niedługo galeria i jakość zdjęć w galerii, poprawię kod, by się walidował, usunę ostatnią tabelę.

edit
@Cezar708
Dzięki za zauważenie, że coś pod linuxem się wykrzacza. Aktualnie nie mam linuxa, więc nie miałem jak tego sprawdzić. A jak pod Mac-ówką?
LBO
Bardziej chciałem zwrócić uwagę na prezentację alternatywnej treści.
batman
Też się nad tym zastanawiałem i doszedłem do wniosku, iż nie ma sensu kombinować na pokazem slajdów dla ludzi, którzy takiej wtyczki nie posiadają. Zastanawiałem się nad zamieszczeniem zwykłego obrazka w miejscu flasha, jednak odsetek ludzi nieposiadających wtyczki do flasha jest na tyle niewielki, że szkoda zachodu.
LBO
A co to za zachód? Przecież to 5-10 minut roboty... nie mówiąc już, że ten sam efekt uzyskałbyś JavaScriptem.
batman
Naprawdę nie mam teraz 5 - 10 min. na takie rzeczy. A każdą wolną chwilę poświęcam na odpoczynek winksmiley.jpg A spawa javascript jest taka sama jak flasha. Są ludzie, którzy tego nie używają.
LBO
Szczerze, dla mnie to zwyczajne niechlujstwo i tyle.

I nie chcesz mi powiedzieć, że stosunek użytkowników bez flasha i Tych z wyłączonym JS to fifty-fifty?
batman
Niechlujstwem nazywasz użycie flasha, a nie javasvriptu? Ciekawe podejście. Zastanawiam się co sądzisz o portalach, w których można oglądać filmy wideo. Też są niechlujne bo użyły flasha, a nie wmv?
Cytat
I nie chcesz mi powiedzieć, że stosunek użytkowników bez flasha i Tych z wyłączonym JS to fifty-fifty?

Nie znam statystyk, jedna osoby, które nie używają flasha są w zdecydowanej mniejszości, podobnie jak osoby nieużywające JS. Jest to margines, którego nie bierze się pod uwagę w projektach. Podobnie jest w demokracji - nie zadowolisz wszystkich.
LBO
Cytat(batman @ 27.10.2007, 16:42:08 ) *
Niechlujstwem nazywasz użycie flasha, a nie javasvriptu? Ciekawe podejście.

Proszę Ciebie, nie przekręcaj - niechlujstwem nazywam niewykonanie pracy do końca. Skoro możesz zrobić treść alternatywną, to to zrób.
Pracodawca nie zwróci Tobie uwagi... bo skąd Ci biedni ludzie mają wiedzieć o czymś takim?

Co serwisów oferujących filmy we video.
To ja się pytam co ma piernik do wiatraka. Serwis taki jest nastawiony na tą technologię i koniec. Inaczej tego nie zrobisz, czy to flash czy WMP czy DivX Player.

Natomiast na Twojej stronie, flash występuje tylko jako element upiększający, bo ani on użyteczny, ani funkcjonalny, a w przypadku osób bez wtyczki zwyczajnie... zbędny.

edit:
Żeby było jasne: strona mi się bardzo podoba. Świetne dobranie kolorów (klasyka) i ogólnie ciekawy design.
batman
Praca jest wykonana do końca. Uważam dopychanie na siłę alternatyw do jakich rozwiązań chybionym pomysłem, ponieważ może się zdarzyć, że ktoś używa lynxa, a wtedy nie zobaczy galerii, ponieważ zbudowana jest na JS. Nie widzę sensu zwracania większej uwagi na margines. Jeśli w każdym projekcie, który robiłem, miałbym zajmować się takimi pierdołami, to zrobienie takiej strony zajęłoby mi nie tydzień, a miesiąc.
Jeśli zleceniodawca wymaga ode mnie by strona działała na każdej przeglądarce, w każdym systemie, to tak robię.
LBO
Cytat(batman @ 27.10.2007, 17:04:34 ) *
Jeśli zleceniodawca wymaga ode mnie by strona działała na każdej przeglądarce, w każdym systemie, to tak robię.

Cytat(LBO)
Pracodawca nie zwróci Tobie uwagi... bo skąd Ci biedni ludzie mają wiedzieć o czymś takim?
batman
Ty nie przekonasz mnie, a ja nie przekonam Ciebie. Mamy odmienne spojrzenie na tworzenie stron i zostańmy przy tym. Pora skończyć ten OT.
best-two
Jak dla mnie super
sztosz
A ja się zapytam czemu strona zaczyna się w połowie szerokości strony i jest taka wąska? Ale tak poza tym dziwnym ułożeniem to jest OK. Nawet mi się podoba smile.gif
batman
W połowie szerokości? Możesz wrzucić jakiś screen i info o konfiguracji (system + przeglądarka)?

Prace nad stroną cały czas trwają, więc niektóre rzeczy mogą chwilowo się krzaczyć. Krzaki pojawiają się w galerii.
sztosz
http://img90.imageshack.us/img90/9894/kobzawn8.png Opera 9.1 XPPROSP2
batman
Z lewej strony powinien być flash. Albo nie masz wtyczki do flasha, albo źle napisałem kod smile.gif
sztosz
Flasha mam i włączam kiedy czuję taką potrzebę, flashowe reklamy mnie zwyczajnie dobijają i to dlatego mam wyłączonego defaultowo winksmiley.jpg
LBO
Cytat(batman @ 30.10.2007, 19:50:10 ) *
Z lewej strony powinien być flash. Albo nie masz wtyczki do flasha, albo źle napisałem kod smile.gif

hehehe, a nie mówiłem tongue.gif:P
batman
Cytat
hehehe, a nie mówiłem

Stała się rzecz straszna. Pójdę zaraz po Wakizashi i popełnię Seppuku ph34r.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.