Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Alleuslugi.pl a allegro.pl
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
szok
Witam, mam takie pytanie, serwis Alleuslugi.pl nie nalezy do grupy allegro, ale wygląda praktycznie identycznie. Czy to nie jest plagiatorstwo? Jak się ma sprawa takich samych/podobnych stron o tym samym wyglądzie?

Jak by nie patrzeć inne serwisy aukcyjne też podobnie wyglądają, czyli jeżeli ja zrobię układ strony podobny do Allegro.pl to to nie będzie plagiat? Ma ktoś jakiś pomysł jak to prawnie wytłumaczyć? Pozdrawiam
suchy1
moim zdanie marny plagiat
.radex
No i popatrzmy co pisze na tej stronie alleuslugi.pl:

Cytat
Bardzo dziękujemy wszystkim użytkownikom za
pozytywne opinie na temat portalu www.alleuslugi.pl,
jednakże ze względu na postrzeganie nas przez potentata
na rynku internetowych licytacji produktów jako konkurencji,
zostaliśmy zmuszeni do zmiany layoutu i logo.

Portal będzie przez jakiś czas niedostępny, postaramy się
jak najszybciej znów pojawić się w nowej odsłonie
z wprowadzonymi uwagami
przesłanymi przez naszych użytkowników.

Jeszcze raz dziękujemy za dużą ilość odwiedzin naszego portalu
i zachęcamy do powrotu już wkrótce

Z podziękowaniami
Zespół Alleuslugi.pl
office@alleuslugi.pl

Oświadczenie
Przemysław Cebula właściciel alleuslugi.pl, będący operatorem
i właścicielem serwisu "alleuslugi.pl" oświadcza,
iż wykorzystując layout, znak towarowy serwisu Allegro.pl w sposób niedozwolony,
naruszył prawa QXL Poland Sp. z o.o.- operatora internetowego serwisu Allegro.pl
za co niniejszym operator serwisu "alleuslugi" przeprasza
wszystkich użytkowników internetu oraz QXL Poland Sp. z o.o."
Speedy
Alleplagiat tongue.gif. Ja bym na ich miejscu jeszcze domenę zmienił winksmiley.jpg.
szok
Czyli jednak nie można się wzorować na kolorystyce itp. ale myślę że układ strony ale z innymi kolorami itp już by nie był plagiatem.
lled3
można.

Widziałeś kombinerki STANLEY'a ?
a topex'u

party.gif
Speedy
Można się wzorować na wszystkim, ale tamta wersja graficzna strony była, kolokwialnie mówiąc, niemalże zerżnięta żywcem z allegro i zwykła przyzwoitość nakazuje, że tak nie powinno się robić.
kavka
Grafika grafiką... mi bardziej przeszkadza domena, która ewidentnie korzysta z chwytu marketingowego polegającego na podpinaniu się pod konkurencję.
acztery
myśle, że posunięcie dobre ze strony aleusługi to taki chwyt marketingowy... narobiło sie głośno na ten temat adres serwisu utkwił wielu ludzią w głowie i teraz nas zaskocza z nowym logautem. ( chyba ze zrobia kopie ebay.pl ) Ale ogólnie sprytne posunięcie..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.