Cytat(Cysiaczek @ 16.08.2008, 18:45:00 )

Super, a teraz powiedz - wiesz to, czy w to wierzysz?
Ilość zebranych dowodów, wypowiedzi działaczy solidarnościowych (rozmawiałem nawet z paroma w swoim mieście), zachowanie samego Wałęsy już daje pewność, że coś na rzeczy jest. Teraz prawidłowo to powinno się pozwolić roztrząsnąć temat do bólu, bez robienia paniki i tragedii. Ale za to co mamy, zakaz jakiejkolwiek dyskusji, temat tabu (nawet tutaj na forum został zamknięty o ironio przez moda co ma/miał Che Guevarę gdzieś w profilu czy awatarze).
No i napisz mi gdzie te pozwy Wałęsy za te niby oszczerstwa?? Gdzie pozew TVP za wyemitowanie filmu Bolek oraz reszta innych pozwów co to Wałęsa zapowiedział każdemu co go tak nazwie?
Że niby SB fałszowało dokumenty. No i co, Wałęsę przewidzieli już w latach 70, tak że w swoich kartotekach zostawiali dziury w numeracji rozdzielników i dokumentów, żeby w 80 latach powstawiać tam odnośniki do akt Wałęsy?
Jak mam wierzyć Wałęsie co "sam obalił komunizm", a np. Andrzejowi Gwieździe co w imię sprawiedliwości i honoru wobec wszystkich oszukanych członków Solidarności odmówił przyjęcia Medalu Wolności (Truman-Reagan) to jednak rozum podpowiada mi żeby wierzyć temu drugiemu. A pitolenie, że Gwiazda się po prostu mści bo mu się nie udało zaistnieć to tandetna linia obrony i tyle. Gdyby chciał to by sobie Właśnie taki Medal odebrał, podpiął by się pod jakieś ugrupowanie polityczne i bidy by nie klepał.
Pomijam już prawdziwe zdarzenia w których to Wałęsa się przyznawał, chociażby oświadczenie przesłane do PAP i puszczone w Polskim Radiu Program 1, że współpracował, które zostało po chwili wycofane, bo znalazł się sposób na powstrzymanie lustracji.
Ale cóż, niektórym wiecznie mało będzie dowodów bądź silnych poszlak i będą robić wszystko byle nie musieć przyznać się do błędu.

To Ja Ci powiem, dlaczego nie da się rozmawiać merytorycznie z ludźmi, którzy śmieją się z Kaczyńskich i głosują na złodziei z PO.
Nie da się, bo PIS nie spełnia podstawowego kryterium do dyskusji - nie ma na to chęci. Nie będę rozmawiał z człowiekiem, który powiedział, "że stoję tam gdzie stało ZOMO" (choć nie fizycznie).
No to wyborca PiSu nie ma chęci czy Ty, bo się pogubiłeś.

On żyje ideałami Piłsudskiego, a nie widzi że, np. obecne Wojsko Polskie to okupanci - tacy sami jak hitlerowcy. Po prostu nie żyje w normalnym świecie, bo od lat jest uwikłany w politykę i tylko knuje nowe spiski i szuka już uknutych... (yhhhh wdech) jest niebezpiecznym człowiekiem z moralnością Kalego.
Co złego jest w ideałach Piłsudskiego?? Według mnie nic i dobrze, że jest ktoś kto potrafi nimi podążać. Efektem tego jest jak to nazywasz Okupacyjne Wojsko Polskie. Tutaj się zgodzę z Tobą. Nie podoba mi się to co USA robią w Iraku i że w tym uczestniczymy. Ale niestety świat nie jest idealny. Polska stara się odgrywać należną jej, jedną z głównych ról w Europie. Polityka Tuska tego nam nie da, poklepywanie się po ramionach, obietnice, puste słowa i zapewnienia za czym nie idą czyny. Albo się twardo wykłócisz o swoje albo nikt Ci nic nie da sam z siebie.
Co jest złego w stawianiu narodowego interesu przed wszystko inne? I to jeszcze w sytuacji kiedy inne duże kraje UE robią to samo??

Wolę, żeby rządzili złodzieje niż oszołomy, bo całej Polski nie ukradną.
Żebyś się nie zdziwił. Czy próbka w postaci prywatyzacji lat 90tych to jest mało?
Czy projekt ustawy o prywatyzacji szpitali nie działa na Twoją wyobraźnię? Fakt, że jeszcze w styczniu był w tym projekcie zapis, że samorząd nie będzie mógł pozbyć się więcej jak 49% akcji przyszłej spółki handlowej zrobionej ze Szpitala, natomiast już na czytaniu w lipcu tego bezpiecznika nie było i mało tego, nie ma nawet protokołów z prac nad projektem tej ustawy tak, że nie wiadomo kto to wyciął. Nie wiem na ile Ty jesteś świadomym obywatelem i czy śledzisz wydarzenia polityczne, ale już kiedyś mieliśmy podobny przypadek z Lwicą Lewicy i słynnym "lub czasopisma".
I ten wstrętny Prezydent śmiał zawetować tą piękną reformę, ech...

Nawet jeśli wiele osób (na pewno nie 99%) jest "zniewolonych" nowomową, to jest to mniej cyniczne niż wykorzystywanie naiwnych (w pozytywnym znaczeniu) słuchaczy Radia Maryja poprzez pakt z Rydzykiem, który zieje nienawiścią do każdego, kto przed nim pokłonów nie bije.
Oto, dlaczego w dupie mam nawet najlepszy program PIS-u.
Fakt, są to wady które formacja PiSu ze sobą niesie, ale i tak jest to mniejsze zło niż PO (się rymuje

). PiS jest nawet bardziej liberalny niż PO.
Wymień mi sukcesy rządu Tuska i PO! Już mają 8 miechów rządzenia. Śmiało nie krępuj się. Tylko daruj sobie tekst, że odsunęli PiS od władzy, bo PiS się sam odsunął.
Jedyny plus jaki można PO zapisać to abolicja dla emigrantów (mimo, że naprawili coś co sami popsuli) i teraz tarcza antyrakietowa. Reszta leży. Żeby to dzięki temu nic nie robieniu mniej kasy na administracje szło, ale też nie. Budżet reprezentacyjny rządu za Tuska już przekroczył wydatki takie jak Kaczyński wygenerował za dwa lata urzędowania jego partii (http://wiadomosci.onet.pl/1805406,11,1,1,,item.html). Rząd Tuska również zatrudnił więcej urzędasów niż Kaczyński, o około 600 osób.
Projekt nowelizacji ustawy o akcyzie, stawka za LPG z 685zł na 1100zł / tonę (strony sejmu wszystkiego wam nie wyszukam).
PiS obniżka składki rentowej i innych obciążeń pracy co daje realne podwyżki wszystkim i odciąża pracodawców.
Służba zdrowia.
Pamiętam jak oglądałem debatę nad wnioskiem o odwołanie Minister Kopacz. Chlebowski wyskoczył na mównice i pitoli, że PiS zostawił 10mld długu służbie zdrowia. Wszedł Cymański sytuację wyjaśnił zgodnie z oficjalnymi danymi, 2.5mld długu pod koniec rządów PiS wobec 6mld długu na początku 2006 roku.
Przemówienie Chlebowskiego
http://orka2.sejm.gov.pl/Debata6.nsf/main/3CEFE9CA (dyrdymały, pitolenie, chcielibyśmy, itp.)
Przemówienie Cymańskiego
http://orka2.sejm.gov.pl/Debata6.nsf/main/4B438D07 (wypunktował MERYTORYCZNIE Chlebowskiego i cały projekt ustawy autorstwa PO).
Gorąco zachęcam do przeczytania tych dwóch wypowiedzi, macie jak na talerzu i nie musicie szukać, wiarygodne źródło, stenogramy z posiedzenia, więc zostało tylko przeczytać i się uświadomić jak PO chce zreformować Służbę Zdrowia.
I tak dalej, i tak dalej. Można punktować PO na każdym kroku. Ich szczęście, że TVNy, Polsaty, GW dmuchają ich balon poparcia (dlaczego to wyjaśnię chętnie przy innej okazji, jeśli się nadarzy stosowny temat i go nikt nie zamknie), bo gdyby to był PiS to już dawno wyprowadzono by ludzi na ulice poprzez różne newsy i akcje Majewskich i Wojewódzkich.

Pozdrawiam
Również pozdrawiam. Warto rozmawiać, mimo różnic w poglądach bądź (i to najczęściej) różnic w znajomości faktów co rzutuje na te poglądy.