Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki OS na dedyku
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
stoprocent
Witam wlasnie zakupilem sobie dedykowany serwer i teraz pytanie jaki OS wybrac... mam 3 opcje
1. FreeBSD
2. CentOS
3. RedHat
Nie jestem bogiem linuxowym i nie zabardzo wiem ktory bedzie dla mnie latwiejszy.
Co mnie interesuje to to zeby bylo cos w stylu debianowego apt-get do latwej instalacji dodatkow i no najwazniejsze jak najlepsza wydajsnosc.

Parametry serwer o ile ma to znaczenie to :

Intel Xeon 3210 2.1 GHz Quad Core Processor
4 GB RAM
250 GB IDE/SATA HDD
.radex
Wszystkie są dobre tongue.gif

W CentOS-ie jest o ile mnie pamięć nie myli yum, czyli tak jak na debianie jest

apt-get costam

to tu jest

yum install costam.

Jak na RedHacie i pod FreeBSD, to nie wiem tongue.gif
Jabol
CentOS to praktycznie to samo co RedHat, tyle, że darmowy i bez znaków handlowych RedHata. Co do FreeBSD to ma tzw. system portów i bodajże tgz'y, także troszkę gorzej z tym zarządzeniem pakietami.

Pozdrawiam
atomek4
Z przedstawionej trójki zdecydowanie CentOS, jest zdecydowanie najprostszy i ma najdłuższe wsparcie techniczne . Jest to system klasy enterprise więc niektóre pakiety mogą pojawić się później np. w CentOS 5 jest PHP w wersji 5.1.x. A i jeszcze jedna i chyba ważna rzecz, czyli dokumentacja różne how-to itp w zasadzie większość opisów dotyczących Fedory, RedHata będzie również zgodna z CentOSem.
Siner
Z wyżej wymienionych miałem jedynie styczność z FreeBSD ale myślę, że nadał by się tu idealnie.
System portów jest bardzo przyjazny przykład kompilacji apache`a:
#cd /usr/ports/www/apache2
#make install clean

Liczba źródeł i opisów konfiguracji w sieci jest bardzo duża, więc polecam się zapoznać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.