Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [BBCode] Preformatowanie dla [sql]
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
szopen
Bardzo brakuje mi zachowywania wcięć dla kodu między znacznikami [ sql ]. Oto przykład:
- użycie znacznika [ code ]
Kod
SELECT r.id AS room_id,
       GROUP_CONCAT( DISTINCT CONCAT(a.name, '*', a.icon) ORDER BY a.name SEPARATOR '|') AS attractions,
       GROUP_CONCAT(DISTINCT CONCAT(rp.id, '*', rp.price) ORDER BY rp.id SEPARATOR '|') AS price_list
  FROM room r LEFT JOIN property p             ON r.property_id=p.id
              LEFT JOIN property_attraction pa ON pa.property_id=p.id
              LEFT JOIN attraction a           ON a.id=pa.attraction_id AND (a.is_active=1 OR a.is_active IS NULL)
              LEFT JOIN room_price rp          ON rp.room_id=r.id
  WHERE pa.attraction_id IN(1,9)
  GROUP BY r.id
  HAVING count(distinct pa.attraction_id)>=2 -- albo = 2 jeśli (a)
  ORDER BY p.is_promoted DESC
  LIMIT 0, 50;

- to samo z [ sql ]
  1. SELECT r.id AS room_id,
  2. GROUP_CONCAT( DISTINCT CONCAT(a.name, '*', a.icon) ORDER BY a.name SEPARATOR '|') AS attractions,
  3. GROUP_CONCAT(DISTINCT CONCAT(rp.id, '*', rp.price) ORDER BY rp.id SEPARATOR '|') AS price_list
  4. FROM room r LEFT JOIN property p ON r.property_id=p.id
  5. LEFT JOIN property_attraction pa ON pa.property_id=p.id
  6. LEFT JOIN attraction a ON a.id=pa.attraction_id AND (a.is_active=1 OR a.is_active IS NULL)
  7. LEFT JOIN room_price rp ON rp.room_id=r.id
  8. WHERE pa.attraction_id IN(1,9)
  9. GROUP BY r.id
  10. HAVING count(DISTINCT pa.attraction_id)>=2 -- albo = 2 jeśli (a)
  11. ORDER BY p.is_promoted DESC LIMIT 0, 50;

Zmiana white-space z normal na pre w klasach .codemain, .sqlmain, .htmlmain IMHO dużo by pomogła. Ja sobie to zmieniam po stronie przeglądarki, ale myślę, że powinno być to zachowanie domyślne.

Pozdrawiam!
kwiateusz
to ma ten 1 zły skutek ze przy długich linijkach forum bedzie sie rozjeżdżać bo linie nie bedą łamane, postaram sie to z poziomu kodu poprawic smile.gif
parzol
Popieram w pełni kolege szopen exclamation.gif

guitar.gif
Crozin
Cytat
to ma ten 1 zły skutek ze przy długich linijkach forum bedzie sie rozjeżdżać bo linie nie bedą łamane, postaram sie to z poziomu kodu poprawic
Przecież jest tutaj overflow: auto; więc nie będzie się rozjeżdżać tylko się łądnie suwak pokaże. blink.gif
kwiateusz
pasek smile.gif http://forum.php.pl/index.php?showtopic=10...st&p=503338
szopen
Cytat(Crozin @ 31.08.2008, 22:51:53 ) *
Przecież jest tutaj overflow: auto; więc nie będzie się rozjeżdżać tylko się łądnie suwak pokaże. blink.gif

Właśnie to samo pisałem smile.gif No to rach-ciach, edit&save smile.gif

A żeby mieściło się na jednym ekranie można dać max-height.
SHiP
Nie chciałbym się reklamować ale można uzyc mojej biblioteki. Ładnie radzi sobie z wcięciami a forum dodatkowo zyskałoby kolorowanie JS oraz kolorowanie js/css w kodzie html(np w onclick="", lub <style></style>)

Link: http://srodek.info/files/handycode-2.1.2.tar.gz
szopen
SHiP -- dobrze sformatowany i pokolorowany kod ułatwi czytanie tego forum

na początek proponuję poświęcić kilka sekund na zmianę white-space z normal na pre... Czy admini rozważają taką opcję, czy została ona odrzucona?
kwiateusz
kilka postów wyzej (tu) pokazałem jak wyglada długi kod z white-space: pre

w ogóle upgraduje forum na boku więc rozważam inne możliwości parsowania więc ~SHiP Twoja oferta rowniez zostanie rozpatrzona, o ile da sie to podpiac pod ipb'owe bbcode smile.gif
szopen
Cytat(kwiateusz @ 2.09.2008, 15:48:05 ) *
kilka postów wyzej (tu) pokazałem jak wyglada długi kod z white-space: pre

Wcześniej oglądałem pod operą 9.52 i nie wiedziałem o co Ci chodziło, bo tam wszystko dobrze się wyświetla. Dziś zobaczyłem pod FF3.0.1. Dodanie max-width wydaje się rozwiązywac problem (mozna ustalać szerokość dynamicznie z poziomu JS). Może ujęcie tego w jeszcze jeden DIV by pomogło. Nie znam się na różnicach między przeglądarkami ;)
SHiP
@kwiateusz: paczka, którą podesłałem to nie tylko kolorowanie kodu ale również parser BBCode. Tylko emotek nie ma ;]. Myślę, że z integracją nie byłoby większych problemów.

ps: wczoraj znalazłem przez przypadek w manualu http://pl2.php.net/manual/en/book.bbcode.php ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.