Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jakie funkcje mam wykorzystac.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
saren_as
Witam!
Mam taki problem. Posiadam baze danych, na ktorej sa informacje (jest to kilka tabel, ale przedstawie tylko to co wazne):

- IP uzytkownika,
- ID dysku, na ktorym ma on swoje dane ( jest ich trzy sztuki)
- ilosc (waga) danych uzytkownika

Powiedzmy, ze chec teraz te dane przeniesc na inne trzy dyski. Jak zrobic, aby wyswietlilo mi na kazdym z trzech dyskow mniej wiecej podobna ilosc IP uzytkownikow oraz wage ich plikow? Chce poprostu taka liste, ktore IP powinno isc na jaki dysk, aby na kazdym dysku byla uzyta mnie wiecej taka sama ilosc miejsca oraz podobna ilosc uzytkownikow. Podsuncie mi pomysly jakimi funkcjami, zapytaniami lub czym kolwiek mogl bym to wykonac bo nie wiem za bardzo od czego zaczac.

Pozdrawiam!
dr_bonzo
To jest problem, ktory przeksztalcasz na http://pl.wikipedia.org/wiki/Optymalne_sze...ielu_procesorów i rozwiazujesz, inaczej: uzyj tych samych algorytmow.

Hmm. Jakbys chcial optymalizowac TYLKO wage danych to tym to rozwiazesz, ale ty jeszcze chcesz miec zblizona ilosc uzytkownikow - no to problem sie komplikuje, i nie znam gotowego rozwiazania.

A zapytania itp to juz implementacja, jak podasz algorytm po zapewne ci pomozemy :DDD
saren_as
Witam ponownie! Nie zakladam nowego tematu bo mam tylko male pytanie.
  1. <?php
  2. $FS_USAGE = mysql_query ("SELECT fs_usage " .
  3.                         "FROM filers" );
  4. /* tu byl bla:  $fs_usage = mysql_fetch_assoc($FS_USAGE) */
  5.  or die (mysql_error());  
  6.  
  7.  
  8. while ($fs_usage = mysql_fetch_assoc($FS_USAGE)) {
  9. $asas = $fs_usage['fs_usage'];
  10. echo $asas."<br>\n";
  11. }
  12. ?>

Czemu w wyniku tego zapytania brakuje mi pierwszego rekordu z bazy. Jezeli uzyje tego zapytania w bazie to widze wszystkie 8 rekordow, a w php widze tylko 7 (brak pierwszego)

Edit: Problem rozwiazany dzieki uzytkownikowi "mike".
mike
W linii 5 pobierasz pierwszy rekord z wyników i nic z nim nie robisz. Później masz pętlę w linii 9 gdzie pobierasz kolejne rekordy i je wypiujesz. Ale kolejne to od drugiego do ostatniego.

Jak więc widzisz działa tak jak napisałeś. Po prostu źle napisałeś tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.