Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Zapytanie do bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gigiooo
Mam problem z baza danych a dokładniej ze wstawieniem do bazy daty. Otóż chcę dodając rekord do bazy aby automatycznie generowana była aktualna data. Sformatowałem pole data w bazie na DATE, zatem domyślnie jest formatowanie w bazie wygląda tak: 0000-00-00.W skrypcie użyłem funkcji date('Y-m-d');
Moje zapytanie sql wyglada następująco:
  1. <?php
  2. $username="krasnal";
  3. $password="a";
  4. $database="rozliczenia";
  5.  
  6. $sql_conn = mysql_connect('localhost', $username, $password);
  7. @mysql_select_db($database)or die("Nie odnaleziono bazy danych");;
  8. $data= date("Ymd");
  9. $zapytanie = "INSERT INTO `dane` (`id`, `userid`, `data`, `koszty`, `km`) VALUES ('', '$userid', '$data', '$km', '$koszty')";
  10. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  11. ?>

jednak coś jest nie tak ponieważ dane nie zapisują się w bazie danych.Z potakiego samego skryptu korzystam przy dodawaniu userów i działa a tu gdzie jest data sie wywala. Może macie jakiś pomysł jak to zrobić próbowałem tez zmieniać formatowanie daty w skrypcie ale taż nie działa. Proszę o pomoc
blooregard
$data= date("Ymd"); <- tu masz pierwszy błąd (powinno byc $data= date("Y-m-d"); )

drugi błąd: zamiast $data= date("Y-m-d"); wystarczy, że w INSERT podasz jako wartość pola 'data' instrukcję NOW() :

INSERT INTO `dane` (`id`, `userid`, `data`, `koszty`, `km`) VALUES ('', '$userid',NOW(), '$km', '$koszty')

i po zawodach
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.