Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pytanie o tth chodzi mi o mozliwosc przerobki tex -> html
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
gecior
Cześć,

jestem dość świeży w tym temacie, latexem zacząłem się bawić dopiero wczoraj,
interesuje mnie mozliwosc kompilacji tex do html, tak jak to odbywa sie tutaj,

http://hutchinson.belmont.ma.us/tth/mml/ttmmozform.html

jest problem poniewaz chcialbym to wykorzystać na swojej stronce (tzn. pisalbym kod latex a po kliknieciu na drugiej stronce tworzylby mi sie dokument html), czytałem to i tamto ale dalej nie za bardzo wiem jak sobie z tym tematem poradzić,

Na tej stronce jest cos do sciagniecia ale niestety nie za darmo wiec troszke cykam sie z trwonieniem pieniedzy,

z góry DZI(Ę)K smile.gif
michalkjp
Możesz to wykonać za pomocą polecenia

jlatex2html -dir katalog_docelowy plik.tex

Tylko, że musisz do tego dorobić jakiś styl, bo efekt nie jest najlepszy np.

http://www.stardust.webpages.pl/files/handbook/tmp-en/
gecior
nie za bardzo zrozumialem twoją odpowiedź..
Mógłbym prosić bardziej łopatologicznie?
hmm chciałbym stworzyć boxa w którym wpisywałbym strukturę latex'a, a po kliknieciu ok, aby pojawiały mi się wzory, x itd.

Mam rozumiec że do tego nie jest potrzebny soft? Interesują mnie zagadnienia zwiazane z latexem online

pozdr.
michalkjp
Nie wiem, czy jest jakiś konwerter latex->html napisany w PHP. Kiedyś szukałem i znalazłem jlatex2html, który wydawał mi się najbardziej dopracowany. jlatex2html jest dostępny na wielu systemach Linuksowych/Uniksowych, więc wystarczy zapisać tekst do pliku na serwerze, uruchomić jlatex2html i wyświetlić wynik. Wydaje mi się to prostym rozwiązaniem. Chyba, że chcesz napisać własny konwerter winksmiley.jpg
gecior
dzieki za odpowiedź, hmm zauważylem że ten sposob o którym napisałem, wykorzysstuje serwis matematyka.pl no i mam tez przyklad z linka ktory podalem wczesniej, bede jeszcze kombinowac

DZIK i pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.