Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL]W jaki sposób pisać zapytania do baz danych?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mex
Pytanie z pewnością laickie. Intersuje mnie w którym miejscu mogę stworzyć bazę danych? Tzn. przykładowo mam Krasnala, mam też miejsce w sieci z obsługą sql, czy do tworzenia rekordów itp. potrzebuję dodatkowego oprogramowania, czy może notatnik wystarczy. Nie wiem za bardzo jak się za to wziąć. W kursach są podane od razu zapytania itd. Nigdzie nie jest napisane jak to zacząć kompletnie od początku. Tak dla laika po prostu.
WojtasSP320
Jak masz krasnala, to jest takie magiczne miejsce:
"http://127.0.0.1/phpmyadmin/"

Wpisz w przeglądarce w/w adres i wejdziesz do panelu Admina.
Musisz podać jeszcze hasło. standardowo to chyba User: krasnal i hasło krasnal albo puste

Tu możesz zarządzać bazami, użytkownikami tabelami i całą resztą.

Ew. możesz to wszystko robić z wiersza poleceń:

w cmd wpisz (standardowo) 'C:\usr\mysql\bin\mysql.exe -u UŻYTKOWNIK'
gdzie użytkownik to nazwa usera. I dalej robisz zwykłe zapytania MySQL
wookieb
Do zarzadzaniem baza danych sluzy m.in. phpmyadmin ktory sobie instalujesz na serwerze.
A jak tworzyc zapytania to pisze w manualu mysql badz w kursach w necie.
mex
Ok. Już temat nieaktualny. Znalazłem sobie phpmyadmin i sobie zerkam i widzę, że tam można sobie kręcić. 
ayeo
Witaj @mex na forum. Każdy chętnie Ci tutaj pomoże, ale pytania które zadajesz to lekka przesada. Odpowiedzi znajdziesz po 10-15 sekundach z Google. Zanim założysz kolejny wątek tego typu przeszukaj forum i skorzystaj z Google.

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.