Pytanie z pewnością laickie. Intersuje mnie w którym miejscu mogę stworzyć bazę danych? Tzn. przykładowo mam Krasnala, mam też miejsce w sieci z obsługą sql, czy do tworzenia rekordów itp. potrzebuję dodatkowego oprogramowania, czy może notatnik wystarczy. Nie wiem za bardzo jak się za to wziąć. W kursach są podane od razu zapytania itd. Nigdzie nie jest napisane jak to zacząć kompletnie od początku. Tak dla laika po prostu.
WojtasSP320
28.09.2008, 14:07:01
Jak masz krasnala, to jest takie magiczne miejsce:
"http://127.0.0.1/phpmyadmin/"
Wpisz w przeglądarce w/w adres i wejdziesz do panelu Admina.
Musisz podać jeszcze hasło. standardowo to chyba User: krasnal i hasło krasnal albo puste
Tu możesz zarządzać bazami, użytkownikami tabelami i całą resztą.
Ew. możesz to wszystko robić z wiersza poleceń:
w cmd wpisz (standardowo) 'C:\usr\mysql\bin\mysql.exe -u UŻYTKOWNIK'
gdzie użytkownik to nazwa usera. I dalej robisz zwykłe zapytania MySQL
wookieb
28.09.2008, 14:08:21
Do zarzadzaniem baza danych sluzy m.in. phpmyadmin ktory sobie instalujesz na serwerze.
A jak tworzyc zapytania to pisze w manualu mysql badz w kursach w necie.
Ok. Już temat nieaktualny. Znalazłem sobie phpmyadmin i sobie zerkam i widzę, że tam można sobie kręcić.
ayeo
28.09.2008, 17:42:35
Witaj @mex na forum. Każdy chętnie Ci tutaj pomoże, ale pytania które zadajesz to lekka przesada. Odpowiedzi znajdziesz po 10-15 sekundach z Google. Zanim założysz kolejny wątek tego typu przeszukaj forum i skorzystaj z Google.
Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.