Witam,
Chce stworzyć hosting for phpbb by przemo,
mam nadzieje, że trafi się ktoś z doświadczeniem w manipulowaniu przy tym skrypcie
Jak zaoszczedzić na miejscu? ile plików może być wspólnych i jak to rozplanować..
Sorki ale jeszcze nic nie próbowałem, najnormalniej nie chce marnować kilku godzin aby posiąść wiedze, którą ktoś z was już może mieć..
jaki pliki muszą być unikatowe?
jesli tylko config.php to można w łatwy sposób wyciągnąć z URLu subdomene fajne.fora.pl, i już wiemy żeby prefix tabeli głosił "_fajne"..
No nie wiem tak sobie tylko gdybam bo jeszcze się za to nie brałem,
btw, kwestia subdomen, żeby taką utworzyć w moim hostingu (superhost) logować się trza do 'wispanelu' czy może da się to zrobić jakoś z poziomu skryptu, oczywiśnie nie tworząc przy tym kombajnu do logowania sie do panelu ;P ale to chyba pytanie do dostawcy...
sowiq
30.09.2008, 17:14:17
Jak dla mnie to można współdzielić wszystkie pliki poza templatkami (.tpl), no chyba, że wszystkie fora korzystają z jednego szablonu. Ale nie widzę sensu takiego oszczędzania miejsca, bo te pliki zajmują jakieś kilkaset KB/kilka MB. Wszystkie informacje trzymane są w bazie danych.
Wlasnie nie do konca tak kilka KB, rozpakowane phpbb to 6MB/35MB w zaleznosci od wielkosci sektora pamieci
przy przenosinach 1000 for na inny serwer zrobi sie kolorowo.
Powiadasz wszystkie... doskonale!
wlasnie templatki to bedzie 99% wielkosci, poniewaz chce wrzucic wszystkie jakie znajde aby oferowac szeroka game szablonow, dlaczego nie moge ich wspoldzielic??
sowiq
30.09.2008, 18:09:42
Możesz je współdzielić. Pisząc to, miałem na myśli, że niektórzy mogą chcieć inny template. Ale oczywiście kilka osób może korzystać z tych samych plików szablonu.
Zastanawiają mnie tylko pliki tymczasowe/cache, ale to już pozostawiam do zbadania Tobie