Mam problem z tablicami. Oto kawalek kodu, ktory - jak mi sie wydawalo - jest prosty i powinien dzialac w sposob oczywisty, wyswietlajac klucze i ich wartosci:
<?php $sql=@mysql_query("SELECT orders.number, orders.model, ilosc, mobo, cpu, memo, memo, gfx, gfx2, msx, msx2, lan, sata, usb, fw, hdd, hdd2, flop, dvd, dvd2, psu, cas, keyb, mouse, os, spk, mon FROM orders_details, orders WHERE orders_details.status=1 and orders.number=orders_details.order_id;"); if (!$sql) { } $iter=1; foreach ($ciag as $klucz => $wartosc) { $iter++; } ?>
A tu sie okazuje, ze lipa. Przykladowo: tablica ma 2 wiersze, kazdy po 26 elementow. Powinno byc wiec 26 iteracji (bo w kodzie dalem tylko przebieg dla pierwszego wiersza), tymczasem jest ich... 53 (?). Wyglada, jakby kazdy element przypisywany byl w petli foreach (ale nie chce sugerowac nic, jako ze sie g*** znam, okazuje sie) podwojnie, na dodatek gdzies jest jeden naddatek. Oto przykladowy printout wynikowy kodu:
Kod
Iteracja: 1
Klucz: 0
Wartosc: 200808180011
Iteracja: 2
Klucz: number
Klucz: 0
Iteracja: 2
Klucz: number
Ten drugi element jest prawidlowy. Z poczatku myslalem, ze to zapytanie sql mam zrabane, bo kiedys sie tak zdarzalo, ze przez niepoprawne logicznie zapytanie zwracany byl wynik ze zdublowanymi wynikami. Tym razem jest jednak ok, bo konsola wypluwa 2 wiersze - a z konsoli wklejam zapytanie bezposrednio do kodu.
Moglby mi ktos wytlumaczyc, co jest nie tak z ta petla ?
Dziekuje za wskazowki, rady, drogowskazy