Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MSSQL] przewidywanie id w bazie danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
swist666
Witam,

Piszę skrypt dodawania artykułów. Jest tam opcja wysłania pliku z miniaturą zdjęcia. Chciałbym aby nazwa pliku (miniatury) wyglądała w taki sposób: 612,tytul.jpg gdzie 612 - to id artykułu a tytuł to jego nagłówek.. Problem jest taki, że plik jest najpierw uploadowany a dopiero później wpis zostaje dodany do bazy danych.. Oczywiście w mysql_query jako id podaje NULL aby przypisało się automatycznie. I tutaj tkwi mój problem - czy da się jakoś przewidzieć jakie będzie id przed jego fizycznym dodaniem?? Jakieś inne pomysły na rozwiązanie tego problemu...questionmark.gif

pozdrawiam, swist666
drzalek
Mógłbyś np. najpierw dodać wpis, potem uploadować fotkę z nazwą id_tytul.jpg, a potem updatować wpis w tabeli wprowadzajac do niej tylko nazwę zdjęcia.

Bo teoretycznie mogłbyś wziąć ostatnie id z tabeli i dodać do niego jeden, ale jak masz automatycznie ustawione wpisywanie id, to w przypadku jak usuniesz ostatni rekord z tabeli cała interes się sypnie sad.gif
swist666
Cytat(drzalek @ 16.10.2008, 00:59:06 ) *
Mógłbyś np. najpierw dodać wpis, potem uploadować fotkę z nazwą id_tytul.jpg, a potem updatować wpis w tabeli wprowadzajac do niej tylko nazwę zdjęcia.

Dwa zapytania (sprawdzenie id ostatnio dodanego rekordu + update) więcej ale myślę, że ostatecznie chyba tak zrobie winksmiley.jpg

Cytat(drzalek @ 16.10.2008, 00:59:06 ) *
Bo teoretycznie mogłbyś wziąć ostatnie id z tabeli i dodać do niego jeden, ale jak masz automatycznie ustawione wpisywanie id, to w przypadku jak usuniesz ostatni rekord z tabeli cała interes się sypnie sad.gif

Właśnie dlatego nie chcę tego rozwiązania..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.