Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: JQuery i LIMIT SQL-owy
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
zebupl
Witam,

Temat jest dość prosty mianowicie mam na stronce tabelę z danymi np użytkownikami (user-ów jest 20). Nad tabelą mam selecta z którego można wybrać różne wartości. Powiedzmy, że wybieramy 10. Wówczas na tabeli powinno się wyświetlić 10 rekordów a nie 20. Obecnie robię tak, że mam

Kod
$.post("index.php", { limit: "10" });

i problem w tym, że nie potrafię odczytać tej wartości w pliku index.php oraz nie wiem jak obsłużyć response. Problem to głównie wynika z tego, że to mój drugi dzień z AJAX-em i JQuery

Z góry dzięki za odpowiedź.

pozdrawiam
munky
Crozin
Kod
$.post("index.php", { limit: "10" },
  function(data){
    alert(data); // wyświetli to co wyświetla index.php
  });
A index.php:
  1. <?php
  2. print_r($_SERVER);
  3. ?>
Już powinieneś dać sobie radę winksmiley.jpg
zebupl
Crozin dzięki za pomoc jednak widać u mnie braki fundamentów. Zróbmy podejście numer 2:

1. W pliku php tworzę obiekt klasy Users. Do zmiennej pobieram listę user-ów za pomocą obiektu:

1. <?php
  2. $zmienna = $obiekt->getArray();
  3. ?>

następnie przekazuję to do smarty

2. W smarty mam renderowanie tabelki, która zasilana jest przy pomocy tej zmiennej.

Teraz pytanie mając selecta chcę przekazać z poziomu smarty wartość (5,10,20,...) i przekazać do konstruktora lub metody która zwróci mi zawęrzoną listę.

Teraz proźba jakby ktoś mógłby mi teoretycznie podać rozwiązanie. Nie oczekuję gotowych rozwiązań a raczej jakieś wskazówki.

Pozdrawiam
munky

Witam,

Uporałem się z problemem jaki poruszyłem powyżej. Po 3 dniach wszystko wydaje się już w miarę łatwe smile.gif Teraz jednak mam problem natury projektowej, mianowicie:

Ogólny szkielet mojego freamwork-u to:

1. Plik index.php (tworzenie obiektów dla języka, menu, itp) Index.php ładuje również plik wykonalny w zależności od tego co wybierzemy w menu
2. Z poziomu pliku index.php przekazuje do smarty plik wykonalny, który wyłapuję w Smarty i ładuję include_php
3. Plik wykonalny tworzy już wyspecjalizowane obiekty i przekazuje do tpl-a którego też ładuje

To na tyle, teraz w czym mam problem.

Powiedzmy, że mam tabelkę i chciałbym dodać limit (sql-owy) na danych czyli problem z pierwszego wpisu. Stosuję metodę $().ajax i teraz jakie rozwiązania stosuję:

1. W url podaję adres pliku wykonalnego i przekazuję metody (request ma problemy ze wykryciem zmiennych sesyjnych, ścieżki się sypią)
2. W url podaję adres pliku index.php dostaję requesta jednak środek jest bez contentu ponieważ smarty jeszcze nie załadował pliku wykonalnego

Czy ktoś ma pomysł lub przedstawi mi rozwiązanie jak można w bardzo łatwy sposób powiązać Smarty, AJAX (JQuery), PHP

Zamykam temat poradziłem sobie z tym smile.gif

Pozdrawiam
munky
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.