Ponieważ z ISO są ciągle problemy postanowiłem sprubować z UTF-8... i niestety to samo.
Wszystkie pliki tym razem sa w utf, baza w utf i dalej to samo... co może byc nie tak?
Po ilości wątków dotyczących polskich znaków w AJAXie można by przypuszczać, że nie będę miał problemów z rozwiązaniem tego problemu, a jednak...
Mam problem podczas wysyłania zapytania do mysql przez ajaxa (biblioteka advAJAX), a dokładniej gdy zapytanie zawiera polskie znaki.
Mysql zwraca bład:
Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\Program Files\WebServ\httpd\ajax\ajax.php
Plik, z którego ajax (advAJAX) wysyła zapytanie do pliku php, ma kodowanie ISO-8859-2, w pliku PHP, który zawiera skrypt zapytania do bazy umieściłem nagłówek: header("Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2"); (chociaż to akurat ma znaczenie tylko gdy zwracam dane wynikowe).
Z pewnością istnieje skuteczne rozwiązanie tego problemu dla tej biblioteki, które działa poprawnie w większości popularnych przeglądarek... czy ktoś już je znalazł?
Skrypt zapisujący do bazy, wywoływany przez advAjax (kod dotyczy innego przypadku, zapisu, jednakże problem pozostaje ten sam - kodowanie, do bazy trafiają krzaki):
header('Content-type: text/html; charset=iso-8859-2'); $opis = $_GET['zap']; mb_convert_variables('ISO-8859-2', "ASCII,UTF-8,SJIS-win", $opis); $sql="UPDATE test SET wartosc='{$opis}' WHERE id='1'"; mysql_query($sql);
Pozdrawiam