Przepraszam wszystkich że dopiero teraz odpisuję, ale przez cały tydzień nie miałem dostępu do sieci.
jQuery.getScript() faktycznie pomogło, skrypt wykonuje się poprawnie, chociaż nie lubię używać narzędzi których sam do końca nie poznam (ale niestety nie bardzo mam czas na szukanie czegoś innego, więc na razie przynajmniej niech tak zostanie - jak się douczę to albo zamienie go na coś swojego albo przekonam się że nie ma się tu czego bać

).
Ale problem pozostaje - dziwi mnie dlaczego przeglądarka nie wykonuje tego podmienionego kodu - przecież w linii
Cytat
document.getElementById('skrypt_java').src='./skrypt.php?zmienna='+dane;
modyfikuję obiekt DOM - zmieniam jego źródło. Brakuje mi tutaj jakiejś komendy "execute" żeby teraz zmusić przeglądarkę aby ponownie przejrzała obiekty i zachowała się zgodnie z oczekiwaniami. Przecież na zmianę innych parametrów typu rozmiary czy kolory DIVów reaguje zawsze bez zwlekania :-/ No i najdziewniejsze że właśnie IE działa tutaj bez problemów

ale to pewnie dowodzi tylo że twórcy z Redmond w taki sam wypaczony sposób jak ja parzą na świat DOM
Tak czy inaczej jeżeli ktoś ma problemy podobne do mnie to działający sposób przedstawiam poniżej:
<script src="http://code.jquery.com/jquery-latest.js"></script> function GenerujLink() {
var dane=document.getElementById('pole').value;
$.getScript('./skrypt.php?zmienna='+dane);
}
<input type=text id=pole> <input type=button value=Wcisnij onclick="GenerujLink()">