Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przesylanie zmiennych Ajax jquery -> php i na odwrot
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
Wolfie
Witam

Jestem poczatkujacy w tematach webmasteringu i mam problem z ktorym sie mecze juz jakis czas bez skutku. Chyba cos nie do konca rozumiem i jezeli ktos bylby laskawy wytlumaczyc lopatologicznie bylbym wdzieczny.

Sprawa wyglada nastepujaco :

wezmy pod uwage przyklad z biblioteki jquery :

java script:

CODE

$.get("receive_variables.php",
{first_name:"Tarcila",last_name:"Broder"},
function(returned_data)
{
alert(returned_data);
});

Metoda ta korzysta z pliku receive_variables.php :

php:

CODE

<?
echo 'Welcome '.$_GET['first_name'].' '.$_GET['last_name'];
?>

Ten przyklad rozumiem w ograniczonym stopniu. Moje pytania brzmia :

w ktora strone i kiedy sa przesylane zmienne ?
I co zrobic jezeli chcialbym np klikajac link na stronie zwiekszac jakas zmienna javascriptowa o 1 i przesylac wynik metoda get z powrotem do javascriptu po przetworzeniu przez php ?
Czy wystarczy mi jedna zmienna czy potrzebuje np tablice ktora przechowuje kolejne wartosci zmeinnej ?
A moze musze stworzyc baze danych ?
Sam juz nie wiem .... tyle nad tym siedze ze mi rozne pomysly przychodza do glowy :/

Chodzi o to ze musze pojac przesylanie danych poniewaz robei kalendarz ktory ma wyswietlac kolejne miesiace po kliknieciu przycisku (bez przeladowania strony ) tylko troche sie w tym wszystkim pogubilem blinksmiley.gif .... prosze o pomoc.
AxZx
w miejscu gdzie wykonujesz ten kod JS
Kod
       {first_name:"Tarcila",last_name:"Broder"},
       function(returned_data)
         {
         alert(returned_data);
         });

wysyłane są dane metodą na adres ...../receive_variables.php
tam są odbierane, coś tam wyświetlasz a następnie to coś pobiera ten kod JS - to jest zmienna returned_data.
Wolfie
A czy za pomoca jquery i ktorejsc z metod load() , $.get lub innych ktore wykorzystuja ajax moge dostawac sie do okreslonych funkcji w pliku php ?

Czy ktos moglby przyblizyc mi jak mam zmieniac miesiace w kalendarzu (bez odswierzania calej strony) ktory jest napisany w php?

Wczesniej zaczalem od innego przykladu poniewaz chce zrozumiec jak to przesylanie dziala i zamiast czekac az ktos napisze za mnie skrypt chce zrozumiec jak to funkcjonuje i sam go napisac , dlatego tez chcialbym aby ktos wytlumaczyl mi jak dziala przesylanie danych miedzy php i jquery.

Prosze o pomoc doswiadczonych kolegow i z gory dziekuje.
AxZx
do funkcji nie.
w metodach do obsługi AJAX podajesz URL - adres strony.

do funkcji nie.
w metodach do obsługi AJAX podajesz URL - adres strony.
morawcik89
Da się dostać do funkcji ale nie bezpośrednio. Musisz zmiennych przesyłanych do pliku php dodać np jeszcze jedną zmienną &kalendarz=change a potem w pliku php wrzucić poza funkcjami if(isset($_GET['kalendarz'])) kalendarz() gdzie kalendarz() to nazwa funkcji.
Wolfie
Morawcik89 - Dzieki za cenna wskazowke.
Czy moglbys jeszcze podac jakis prosty przyklad?
Nie za bardzo rozumiem co oznacza &kalendarz=change. Najlepiej jakbys mogl mi przedstawic jakis prosty przykladzik.

A co do metod ajax i podawania url to czy moge podac url tego samego skryptu w ktorym znajdzuje sie metoda ?
morawcik89
Co do przykładu:
Kod
       {func:"kalendarz",first_name:"Tarcila",last_name:"Broder"},
       function(returned_data)
         {
         alert(returned_data);
         });

a w pliku receive_variables.php:

Kod
if($_GET['func'] == "kalendarz") kaledarz();
function kalendarz()
{
//treść funkcji kalendarz
}

PS Jeżeli to plik php to tak.
Wolfie
A co do metod ajax i podawania url to czy moge podac url tego samego skryptu w ktorym znajdzuje sie metoda ?
AxZx
tak
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.