Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] relacje w phpmysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
em-ba
Witam, chciałem się dowiedzieć czy w phpmyadmin jest możliwe stworzenie relacji miedzy tabelami wykorzystując mysql 3.23.58, tzn. jest to stara wersja i nie wiem czy oferuje takie możliwości..
W panelu phpmyadmin wyświetlana jest taka inf..

Serwer: localhost
Baza danych: zur
PMA Database ... błąd[ Dokumentacja ]
Ogólne funkcje relacyjne wyłączone

Nie wiem czy dobrze rozumiem, że te funkcję, z których chciałbym skorzystać są wyłączone..
Moje pytanie dotyczy tego czy można jakoś włączyć te funkcję etc..... żeby docelowo w tej wersji mysql stworzyć relacje pomiędzy tabelami... czy aby to osiągnąć potrzebuje nowszej wersji mysql-a?

Będę wdzięczny za pomoc..
Darti
mysql to relacyjna baza danych, więc relacje są (jeśli się nie mylę) od początku jej istnienia smile.gif
Relacje, o których dostajesz błąd są relacjami obsługiwanymi przez phpmyadmin i poczytaj w jego dokumentacji jak się je włącza, niemniej nie decyduje to o funkcjonalności samego MySQL.
em-ba
no tak tylko z tego co przeczytałem w manualu "Dokumentacji" to nic mi to nie pomogło.. bo niewiele z tego zrozumiałem i dalej nie wiem co mam zrobić. Jest tam coś opisane o $cfg['Servers'][$i]['pmadb']
a dokładnie to:
$cfg['Servers'][$i]['pmadb'] string The name of the database containing the linked-tables infrastructure.

See the Linked-tables infrastructure section in this document to see the benefits of this infrastructure, and for a quick way of creating this database and the needed tables.

If you are the only user of this phpMyAdmin installation, you can use your current database to store those special tables; in this case, just put your current database name in $cfg['Servers'][$i]['pmadb']. For a multi-user installation, set this parameter to the name of your central database containing the linked-tables infrastructure. ..i nie wiem czy tą linię tekstu mam gdzieś wstawić czy edytować, a być może chodzi o zupełnie coś innego :/
Darti
wpisz tam po prostu nazwe swojej bazy danych lub (juesli mozesz) stworz osobną bazę do tego i wpisz w config jej nazwę, następnie zaimportuj plik create_tables.sql z katalogu scripts phpmyadmina
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.