Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Nauka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
syrox
Przymierzam się do solidnej nauki php + mysql . Zakupiłem odpowiednie książki + tablice php.
Przeczytałem już 3 książki. Przerobiłem składnie , zapoznałem się z elementami języka i ich właściwościami.
I co teraz? sciana.gif

W przykładach podanych w książkach np: proste formularze, księga gości , prosty system newsów - Praktycznie trudno mi połapać co jest co i dlaczego tak jest?. nie wiem skąd się biorą konkretne powiązania pętli, funkcji itp. I czy te które są podane w książkach to jedyny słuszny schemat pisania skryptów php ?.
Czy zadania webmasterskie piszę się według schematu ? . -> Dwa razy nie da się wynaleźć koła ?.
Nie chodzi o jakość modułów typu system newsów - bo na pewno każdy może rozwijać kod według własnego uznania, `ALE` czy
podstawa jest zawsze taka sama?.
Jak nauczyć się pisać pętle ?.

Na początek to by było tyle.. jeśli ktoś zechce pomóc to będę wdzięczny za jakieś logiczne wytłumaczenie moich pytań , bo w książkach tego nie ma.. smile.gif. jeśli ktoś nie zamierza pomagać to proszę nie podawać linków do "kursów" - bo tam już byłem - a teraz jestem TU.

Pokój i dobro! guitar.gif
sowiq
Składnia jest składnią i tego nie zmienisz. Nie możesz zamienić sobie kolejności parametrów pętli for, do pętli while musisz wstawić warunek itp. To są wymagania języka PHP i musisz się ich trzymać.
Za to sposób rozwiązywania problemów każdy może mieć swój i nie ma tu z góry narzuconych reguł (są tylko bardziej lub mniej sprawdzone rozwiązania). Nikt Cię nie zmusi do użycia pętli for zamiast while przy np. sortowaniu.

Jak się nauczyć? Zainstalować serwer + PHP na komputerze i pisać, pisać, pisać... Teoria na nic Ci się zda jak nie napiszesz chociaż raz kodu.
syrox
Bardzo dobrze sowiq.
Ale ja już to zrobiłem. Zainstalowałem sobie krasnala i na nim działam.
Ale weźmy sprawę na koński rozum - Czyli taki jak mój.->

Tworzę sobie stronkę w html/css i jest OK. Ładnie mi wychodzi i grafika też jest cacy.
Następnie chciałbym na pierwszej reprezentacyjnej stronie [czyli jak to się fachowo zwie ->index] mieć możliwość dodawanie / kasowanie / edytowanie tekstu.

Znając już składnie i mając przed sobą tablice funkcji itp Chciałbym zacząć realizacje mojego fajnego pomysłu.
I teraz pytanie -> Jak wiedzę przełożyć na coś czynnego. ! . Przecież sam z siebie nie napiszę kodu , bo nawet nie wiem co z czym połączyć żeby dało coś tam. Więc jak to ugryźć?
bim2
Zacząć od prostych kodów. Pierw sam formularz i wyświetlenie tego co przesłałeś przez forumularz. Później dodanie tego do bazy (czyli kurs mysql). Powoli metodą pób i błędów + książki sobie poradzisz.
syrox
Hmm. Ale mam zacząć pisać w oparciu o jakiś przykład? . Czy nie patrzeć na nic i coś samemu tworzyć ?
bim2
Sam wymyśl coś prostego i staraj się pisać. Na forum ci doradza wszyscy.
syrox
Czyli mając świadomość o pętlach, funkcjach, zmiennych, operatorach itp mam założyć sobie plan zrobienia formularza itd.
I sam jestem w stanie stworzyć kod generujący to co chcę?. Zabiorę się za to dziś i dam znać w czym będzie problem:-)
bim2
Dobra, dam ci zadanko maluśkie.
1. Zrób mi stronę na której będzie formularz. W nim mogę wpisać nazwę pliku (input type="text") oraz zawartość pliku (textarea). Oczywiście wszystko to zapisze się do pliku w folderze /pliki/ o nazwie jakiej chce i z danymi jakimi chce. smile.gif
2. Na innej stronie (np. index1.php) pobierz wszystkie pliki z folderu pliki/ (scandir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual), odczytaj nazwę oraz zawartość i wyświetl za pomocą pętli.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.