Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]{MYSQL] połączenie dwóch tabel
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wojzem
Kompletnie się zablokowałem i proszę o pomoc.

Mam tabelę WYBRANI (nazwiska), która zawiera kilkanaście wybranych nazwisk z tabeli WSZYSCY (nazwiska, numery). Chciałbym teraz w taki sposób połączyć te dwie tabele, żeby z tabeli WSZYSCY uzyskać numery dla nazwisk, znajdujących się w tabeli WYBRANI. Wszelkie kombinacje JOIN zwracają mi tylko jedno (ostatnie) nazwisko z tabeli WYBRANI i przyporządkowany mu numer z tabeli WSZYSCY.

z góry dziękuję za cierpliwość!
piotrooo89
jeśli masz w tabeli WYBRANI pole odpowiadające id tabeli WSZYSCY możesz to porównać w sposób WYBRANI.id_wszyscy=WSZYSCY.id... ale to jest strzał w ciemno ponieważ nie wiem jak wygląda struktura tabel.
wojzem
jedyne pole wspólne dla dwóch tabel, to NAZWISKO
PanGuzol
  1. SELECT wszyscy.numer FROM wszyscy, wybrani WHERE wszyscy.nazwisko=wybrani.nazwisko

Powinno działać jak dobrze zrozumiałem twoje pytanie.
Maciekbjw
A probowałeś tak:

1. SELECT numer FROM wszyscy LEFT JOIN wybrani ON wybrani.nazwisko = wszyscy.numer

? smile.gif
wojzem
problem okazał się tkwić nie w zapytaniu, tylko w źle sformatowanych danych w samej bazie danych. Po ich poprawieniu, działa najprostsze polecenie, czyli:

1. <?php
  2. $query = "SELECT wszyscy.nazwisko, wszyscy.numer FROM wszyscy, wybrani WHERE wszyscy.nazwisko=wybrani.nazwisko";
  3. ?>

pozdrawiam i dziękuję za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.