Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]include wydelegowanie domen
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ruthie
na serwerze w katalogu głównym mamy katalog aaaaa (do niego wydelegowana jest domena www.aaa.pl)

chodzi o to że w pliku znajdującym się w katalogu aaaaa chcę inkludować skrypt znajdujący się w głównym katalogu (../plik.php)
no i wyskakuje błąd "Failed opening .....for inclusion "

błedu w zapisie raczej nie ma bo wszystko działało na localhoscie i na innym serwerze, ale tam nie było delegowania domen (aaaa był zwykłym katalogiem)

czy da się to jakoś obejść??
piotrekkr
Masz prawa do pliku? sproboj
  1. <?php
  2. include(dirname(dirname(__FILE__)).'/plik.php');
  3. ?>
ruthie
nic, ale pewnie dlatego, że

1. <?php
  2. dirname(dirname(__FILE__)).'plik.php'
  3. ?>

to daje w efekcie /plik.php
a plik.php jest poziom wyżej

jedyne co mi przychodzi do głowy to zrezygnować z delegowania domen i użyć htaccess zamiast tego
miałam nadzieję, że jest inne rozwiązanie, którego nie znam
piotrekkr
hmm a co wyswietla
  1. <?php
  2. dirname(__FILE__)
  3. ?>
questionmark.gif
ruthie
też tylko /
piotrekkr
uzywasz dirname(__FILE__); w includowanym pliku czy w pliku do ktorego includujesz? zobacz co pokaze w pliku do ktorego includujesz
ruthie
teraz w pliku includowanym..ciągle / ...ale tutaj to dla mnie zupełnie zrozumiałe

poprzednio to wyniki z pliku do którego includuje ...ale może to dlatego, że do tego katalogu jest wydelegowana jedna domena...więc w sumie można się z tym zgodzić, tylko czy mimo wszystko jest jakiś sposób
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.