Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]uruchamianie kodu php w plikach jpg
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mateuszpi
Witam w pliku htaccess ustawiłem sobie żeby w plikach jpg można było stosować kod PHP

niestety po wgraniu na serwer całego skryptu okazało się że nie działa. skontaktowałem się z administracjaserwera dowiedziałem się że pliki htaccess są akceptowane i polecają mi:
Cytat
pod koniec lipca migrowalismy na tryb
fastcgi php i x-httpd-php nie jest juz dostepne.

Prosze dla plikow jpg ustawic handler na 'fastcgi'.

W związku z tym proszę o pomoc aby w plikach jpg można było stosować kod PHP co wpisać w pliku htaccess. taka możliwość jest mi potrzebna tylko dla jednego folderu.

Z góry dziękuje
webdice
Może skorzystaj z mod rewrite? Nie jest to co prawda to samo, ale efekt końcowy jest taki sam.
mateuszpi
a możesz to rozwinąć questionmark.gif nigdy nie miałem styczności z mod rewrite i nie wiem jak to ugryść. czytam o tym czymś w googlach ale jakoś mi to nie pomaga. muszę mieć ścieżkę do pliku: www.domena.pl/obrazek.jpg

w pliku obrazek.jpg jest kod PHP. pobiera czas aktualny plus czas zapisany w bazie danych i wyświetla obrazki. obrazek jest jeszcze obrabiany GD ale to już tylko tak informacyjnie biggrin.gif
webdice
Plik .htaccess

Kod
RewriteEngine On

RewriteRule ^obrazek.jpg$ obrazek.php [L]

Masz plik obrazek.php i w nim normalny kod. Po wpisaniu w przeglądarce domena.pl/obrazek.jpg fizycznie będzie otwierał się plik obrazek.php
mateuszpi
Dzięki takie rozwiązanie działa. Teraz starałem się to rozwinąć bo nazwa pliku byłą tylko przykładowa. w praktyce nazwy plików mają postać 5435325345_3_.php

poczytałem że można stosować w nazwach wyrażenia regularne wymyślilem linijkę:
Kod
RewriteRule [0-9]{10}_[0-9]{1}_.jpg$ [0-9]{10}_[0-9]{1}_.php [L]

lub
Kod
RewriteRule ^[0-9]{10}_[0-9]{1}_.jpg$ ^[0-9]{10}_[0-9]{1}_.php [L]

lub
Kod
RewriteRule [0-9]{10,}_[0-9]{1,}_.jpg$ [0-9]{10,}_[0-9]{1,}_.php [L]

Niestety wtedy nie działa. możesz jeszcze podać jak te nazwy umieścić questionmark.gif
webdice
Kod
RewriteRule ^([0-9]+)_([0-9])_.jpg$ $1_$2_.php [L]

Nie dawałem ograniczeń co do ilości liczb, to dorobisz sobie sam w ramach zadania domowego winksmiley.jpg.
mateuszpi
OK. dzięki bardzo. działa tak jak chciałem. zadanie odrobie w wolnej chwili biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.