mathijas
22.12.2008, 10:45:20
Witam,
Pytanie na pograniczu AJAXa i JavaScriptu (jak by do tego nie podchodzić).
Mam generowany JavaScriptem (metodą innerHTML, nie appendChild'ami, chodzi mi o efekt a nie technikę) formularz do przesłania AJAXem, całość zamknięta w divie. Jeśli w formularzu umieszczę tag <input type="submit" ...> wszystko działa ok. Jeśli dam <input type="image" ...>, Internet Explorer nie pozwala na zsubmitowanie formularza inaczej jak poprzez naciśnięcie tego buttonu (EDIT: normalnie po wpisaniu do input-type-text tekstu i naciśnięciu ENTER powinien zsubmitować)...
Jakieś pomysły?
W ostateczności będę musiał wszystkie formularze wciepać bezpośrednio do źródła, poukrywać, a JavaScriptem jedynie odsłaniać, i całkiem zrezygnować z AJAXa... Ale kupa roboty za mną i wolałbym tego nie marnować, tym bardziej, że takie przeróbki to dalsza kupa roboty...
erix
22.12.2008, 11:19:20
IMHO masz dwa wyjścia. IE jest prymitywny, więc trzeba korzystać miejscami z prymitywnych rozwiązań:
- skorzystaj ze zwykłego submita, tylko daj obrazek jako tło
- utwórz dodatkowo normalny submit i daj mu visibility: hidden
mathijas
22.12.2008, 11:57:09
Po dodaniu zwykłego submita, formularz oczywiście działa, ale po ukryciu (visibility: hidden) przestaje... Czyżby IE szukał sobie submita do kliknięcia "wzrokowo"? Wszechwładny Bill G. patrzy mi na ekran i wtedy wie czy mi przeładować formularz czy nie? W d* z taką przeglądarką!
W jakim sensie "dorzucić tło" do submita?
skowron-line
22.12.2008, 11:59:47
możesz jeszcze zrobić zwykły obrazek z akcja onclick a później dać document.form.submit;
erix
22.12.2008, 12:03:29
Cytat
W jakim sensie "dorzucić tło" do submita?
CSS:
background-image
mathijas
22.12.2008, 12:34:33
Dzięki za pomoc, Erix masz ode mnie punkcik ;-). Rzeczywiście, background-image + opakowanie CSSem... w końcu przeszło...

Dla potomnych (jakby kto kiedy wpadł w ten wątek):
background-image:url(http://....);
width: jak obrazka
height: jak obrazka
padding i margin: 0px
Uf.