Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Joomla] Jakie obciążenie zniesie
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
zwierzołak
Ostatnio słyszałem opinię, że Joomla nadaje się tylko na mniejsze portale, bo przy obciążeniu większym niż 10000 odwiedzin dziennie sobie nie poradzi - lepiej wtedy spisze się np Typo3. Jakoś nie mogłem nic ciekawego na ten temat znaleźć.. Potwierdzacie tą informację ? Nie jest tak, że np będzie potrzebowała tylko trochę(lub sporo) mocniejszych serwerów niż inny bardziej zoptymalizowany CMS?
sf
Jeśli masz ruch 10 000 to powinno Cię stać na wynajęcie programisty, który zajmie się optymalizacją danego systemu CMS. Problem z Joomla jest rzeczywiście ponieważ przy każdym odświeżeniu strony mamy odwołanie do bazy danych, a tak nie powinno być. Możesz o tym przeczytać tutaj: joomla

Dla porównania np. jeśli włączymy cache w drupal to liczba zapytań spada do 0. Wtedy strona może obsłużyć zdecydowanie większą liczbę użytkowników.
zwierzołak
Cytat
Jeśli masz ruch 10 000 to powinno Cię stać na wynajęcie programisty, który zajmie się optymalizacją danego systemu CMS.

Jeszcze nie mam, ale chcę żeby portal był przygotowany na taki ruch zawczasu, a nie płakać dopiero jak dostanie zadyszki i będzie masowo zniechęcał odwiedzających długim ładowaniem itp. Na pewno optymalizacja kodu przez doświadczonego programistę to jest jakieś rozwiązanie, ale czy nie lepiej użyć CMSa przygotowanego na większe obciążenia w standardzie? Czy niema takich?

Jak już wspomniałem, spotkałem się z opinią, że Typo3 się nadaje, ale jeszcze nie znalazłem potwierdzenia. Miał ktoś z nim do czynienia? Może ktoś prowadzi portal >=dziesięciotysięcznik i się wypowie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.