Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wyrażenie regularne do sprawdzania litery
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
arzach
Witam potrzebuje wyrażenie regularne do sprawdzania czy ciąg składa się z jeden dużej litery
Zrobiłem tak
  1. <?php
  2. preg_match("/^[A-Z]+$/", $litera)
  3. ?>

i działa ale można wpisać np. AB a ja potrzebuje tylko dla jednej dużej litery
nospor
+ - raz lub wiecej
{1} - dokladnie raz
mysz0n
ja mam też problem z wyrażeniem regularnym - i już nei będe nowego tematu zakłądał, wiec tak - mam taki ciąg

1. <?php
  2. add location=poznan name=Kowalski.Nowak password=qwerty ip-address=192.168.1.1
  3. ?>

i teraz musze mieć identyczny ciąg ale powiekszony o
  1. <?php
  2. username=Kowalski.Nowak
  3. ?>

czyli calosc

1. <?php
  2. add location=poznan name=Kowalski.Nowak username=Kowalski.Nowak password=qwerty ip-address=192.168.1.1
  3. ?>

jak to najłatwiej osiągnąć? probowałem jakos wyrażenie regularne poskadać ale nie wyszło :/

mam ponad 800 takich wpisów do zrobienia więc robienie ręcznie totalnie odpada.
skowron-line
Jeżeli to zawsze będzie na tym samym miejscu.
http://pl.php.net/manual/pl/function.explode.php to powinno pomóc.
nospor
  1. <?php
  2. $zm = 'add location=poznan name=Kowalski.Nowak password=qwerty ip-address=192.168.1.1';
  3. $zm = preg_replace('/name=([a-zA-Z]+.[a-zA-Z]+) /','name=1 username=1 ',$zm);
  4. echo $zm;
  5. ?>
mysz0n
dzieki bardzo nospor za gotowe rozwiązanie. sam próbowałem ale doszedłem maxymalnie do '/name=([a-zA-Z] dalej sie pogubiłem.
powiedz mi jeszcze - jak zrobić żeby na końcu tego ciągu wskakiwała jeszcze nowa linia? żeby to ładnie porozdzielać?
nospor
Cytat
jak zrobić żeby na końcu tego ciągu wskakiwała jeszcze nowa linia
Moze jakis przyklad, bo chyba nie kumam
mysz0n
dajmy na to mam 800 takich lini

1. <?php
  2. add location=poznan name=Kowalski.Nowak password=qwerty ip-address=192.168.1.1
  3. add location=poznan name=Kowalski.Nowak password=qwerty ip-address=192.168.1.1
  4. add location=poznan name=Kowalski.Nowak password=qwerty ip-address=192.168.1.1
  5. ?>

i teraz ten kod który podesłałeś elegancko mi to modyfikuje tylko efekt jest taki
  1. <?php
  2. add location=poznan name=Kowalski.Nowak password=qwerty ip-address=192.168.1.1 add location=poznan name=Kowalski.Nowak password=qwerty ip-address=192.168.1.1 add location=poznan name=Kowalski.Nowak password=qwerty ip-address=192.168.1.1
  3. ?>

chciałbym miec znak nową linie za każdym wywołaniem.
erix
Dopisz sobie "\n" na końcu zamiennika.
nospor
ej.... ale jak ty zrobiles echo na tym ciagu to nic dziwnego ze masz w jednej linii. Html nie uwzglenia enterow. Jak wlozysz to do pliku do bedziesz mial linie tak jak miales smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.