Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] dynamiczne wyświetlanie przycisków w formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
harau
Witam.
Piszę swoją pierwszą aplikację opartą o PHP i MySql i napotkałem na problem.
Chciałbym, aby na stronie użytkownika wyświetlały się przyciski, ale żeby ich ilość była zależna od ilości wpisów w bazie danych.
Konkretnie - użytkownik - w moim przypadku nauczyciel - może chcieć przeczytać informację o jakimś przedmiocie i aby to zrobić klika na przycisk przekierowyjący go na odpowiednią stronę. Ale w chwili pisania aplikacji nie znam wszystkich przedmiotów. Administrator mojej aplikacji będzie miał możliwość edytowania listy przedmiotów.
Logicznie chodzi mi o coś takiego:

// $index = ilość przedmiotów w bazie danych
echo '<form method = "POST" action = "file.php" >
while( $index)
{
<input type=submit value="Dodaj Studenta">
--$index;
}
</form>';
Wiem, że to nie ma sensu w PHP , ale chodzi mi właśnie o coś takiego.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pilsener
Cytat
Chciałbym, aby na stronie użytkownika wyświetlały się przyciski, ale żeby ich ilość była zależna od ilości wpisów w bazie danych
- w jakim celu? Nie napisałeś nawet słowa o tym, co chcesz osiągnąć. Przyciski w formularzu nie służą nawigowaniu pomiędzy przedmiotami, formularze służą do wprowadzania danych a przyciski mają to w prosty i estetyczny sposób zapewnić. Opisz, co chcesz uzyskać, bo inaczej nie ma to sensu.
harau
Racja.
Chciałbym uzyskać następujący efekt:
1. Nauczyciel na stronie wybiera jeden z przedmiotów
2. Zostaje przekierowany na inną stronę
3. Na tej stronie muszę znać informację o tym, jaki przedmiot nauczyciel wybrał.
Strona na którą użytkownik ( nauczyciel ) zostanie przekierowany jest ta sama niezależnie od tego, jaki przedmiot wybrał.
Problem mam z tym, że liczba przedmiotów nie jest znana - informacje o przedmiotach są pobierane z bazy danych.
Jeżeli liczba przedmiotów byłaby znana, rozwiązaniem byłoby np. zastosowanie formularza.
erix
Cytat
Konkretnie - użytkownik - w moim przypadku nauczyciel - może chcieć przeczytać informację o jakimś przedmiocie i aby to zrobić klika na przycisk przekierowyjący go na odpowiednią stronę.

To nie możesz dać zwykłego linka, który w parametrze $_GET zawiera identyfikator przedmiotu...?
harau
Nie wiedziałem, że tak możno ( jak pisałem, to mój pierwszy projekt w PHP). Oczywiście to rozwiązuje mój problem.
Dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.