Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Slów kilka o pracy z PHP ;)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
konrad_vme
castor, udzielasz się na kilku forach o php, masz ogromą wiedzę smile.gif Ile czasu się uczysz php... 8)
castor
Cytat
castor, udzielasz się na kilku forach o php, masz ogromą wiedzę smile.gif

nie przesadzaj :oops:

Cytat
Ile czasu się uczysz php...  8)

nie dluzej niz ty :wink:
.... pamietam jak na ygregu i chyba kiedys tu(jeszcze na BlazeBoard) juz byles aktywny gdy ja stawialem pierwsze kroki.

P.S.
A wiecie co teraz robie w sieci :wink:

..siedze na http://cronix.pl i gram w tysiaca biggrin.gif
LeWaR
Nie bądź taki skromny smile.gif Masz łeb jak sklep! A raczej jak hipermarket. Wszystko mozna tam zanaleźć. A jak podajesz odpowiedzi to proste i trafione na 100%.

pozdrawiam

LeWaR
scanner
Cytat
Masz łeb jak sklep! A raczej jak hipermarket. Wszystko mozna tam zanaleźć.

A ochroniarze nie bija przypadkiem? tongue.gif
LeWaR
Raczej pomagają sie dopchać.
dragossani
I jak tu nie lubić hipermarketów laugh.gif
Castor porfesorem Miodkiem języków skryptowych. :wink:
steru
Cytat
I jak tu nie lubić hipermarketów laugh.gif
Castor porfesorem Miodkiem języków skryptowych. :wink:

rany julek - castor !!
az sie boje gdziekolwiek puscic posta, bo mi napiszesz, ze nic nie umiem :? biggrin.gif
RaZor
Cytat
Czy jest jakaś funkcja php realizująca to?

Narazie użyłem exec(ls);
Ale nie lubię takich rozwiązań, tym bardziej, że grafik pracuje na Apachu win32.

RTFM !!!!! http://www.php.net/manual/en/function.opendir.php

Kod
//opendir() example

<?php

if ($dir = @opendir("/tmp")) {

while (($file = readdir($dir)) !== false) {

echo "$filen";

}  

closedir($dir);

}

?>
Oczywiście pierwsza odpowiedź castora była jak najbardziej na miejscu, jednak IMO pytanie
Jak wylistować katalog? jest torochę nie na miejscu. To tak jak by na forum ludzie zgłaszali się wyłacznie po gotowce, a chyba nie o to chodzi ?

Kod
echo ($think_through)?"Piszesz kod":"RTFM!!!"
castor
Cytat
rany julek - castor !!
az sie boje gdziekolwiek puscic posta, bo mi napiszesz, ze nic nie umiem :? biggrin.gif

...to chyba mnie z kims pomyliles :wink:
BzikOS
Cytat
... jednak IMO pytanie
Jak wylistować katalog? jest torochę nie na miejscu. To tak jak by na forum ludzie zgłaszali się wyłacznie po gotowce, a chyba nie o to chodzi ?
Hmm, zaraz zaraz, IMO forum jest po to by znaleźć pomoc, ja szukałem pomocy więc zadałem pytanie, jeśli uważasz tego typu posty za beznadziejne, to po co tracisz czas na odpowiadanie na nie? I po drugie: spytałem "czy jest jakaś funkcja php realizująca to", a nie czy moglibyście mi podać kod...
RaZor
Cytat
Hmm, zaraz zaraz, IMO forum jest po to by znaleźć pomoc, ja szukałem pomocy więc zadałem pytanie, jeśli uważasz tego typu posty za beznadziejne, to po co tracisz czas na odpowiadanie na nie? I po drugie: spytałem "czy jest jakaś funkcja php realizująca to", a nie czy moglibyście mi podać kod...

OK mea culpa. Jednak przyzwyczajony jestem, że przed zadaniem pytania samemu wypadało by się pomeczyć (może nawet nie zadawać pytania) jednak Forum nie do takich miejsc należy.

Kod
echo($think_through)?"Pisz kod":"RTFM"
BzikOS
Cytat
Jednak przyzwyczajony jestem, że przed zadaniem pytania samemu wypadało by się pomeczyć (może nawet nie zadawać pytania) jednak Forum nie do takich miejsc należy.
Zgadzam się z tym, że samemu wypadałoby się pomęczyć i przez sporo męk już przeszedłem, ale po prostu nie starcza mi czasu na szukanie rozwiązania niektórych problemów, nie wspominając już o dokładnym czytaniu manuala.
Btw. gdzie mam pytać jak nie na forum?
scanner
Cytat
ale po prostu nie starcza mi czasu na szukanie rozwiązania niektórych problemów, nie wspominając już o dokładnym czytaniu manuala.
Na to zawsze powinien byc czas. Zawsze mozna jakis opis funkcji czy dwu wydrukowac (w trybie ekono nawet) i zabrac go ze soba do kibelka... Jesli nie szukasz rozwiazan jakiegos problemu sam, to sie nie rozwijasz, jesli sie nie rozwijasz, to sie cofasz.
No chyba ze chcesz cos zrobic na szybko - tego nie polecam. Jak mawiali starozytni rosjanie "Szybko to sie pchły łapie, bo gryzą".
BzikOS
Cytat
Na to zawsze powinien byc czas. Zawsze mozna jakis opis funkcji czy dwu wydrukowac (w trybie ekono nawet) i zabrac go ze soba do kibelka...
A jak nie ma nawet czasu iść do kibelka? :cry:
Cytat
Jesli nie szukasz rozwiazan jakiegos problemu sam, to sie nie rozwijasz, jesli sie nie rozwijasz, to sie cofasz. No chyba ze chcesz cos zrobic na szybko - tego nie polecam. Jak mawiali starozytni rosjanie "Szybko to sie pchły łapie, bo gryzą".

Wiem, wiem, zgadzam się, ale co zrobić jak terminy gonią?
scanner
Cytat
A jak nie ma nawet czasu iść do kibelka? :cry:
No to to jest poważny problem. Proponuje uzyc nocnik() lub cewnik() do mniejszych "obliczen".
Cytat
Najlepiej wtedy podłożyć im nogę.
A na poważnie, czasami zwykle 10 minut poogladania telewizji czy bezmyslnego powygladania za okno daje wiecej niż tłuczenie w ścianę pt. "Dlaczego nie działa mi...". Terminy terminami, na prace koncepcyjną też musi byc czas.
dragossani
Jak ktoś podchodzi do pracy profesjonalnie to rezerwuje sobie czas na pracę koncepcyjną. Kodowanie to tylko mała część pracy. Najpierw praca koncepcyjna 60%, kodowanie 20% i testowanie następne 20% czasu. A do wszystkich tych etapów dochodzi praca nad dokumentacją. Oczywiście każdy dobiera sobie te przedziały jak lubi, ale, łatwo można się przeliczyć. Generalnie zasada jest taka, że jeśli zakładamy, że wiemy jak coś zrobić i kodowanie planujemy na 2 tygodnie, to wyznaczamy termin oddania projektu na za 2 miesiące. Takie są niestety realia.
Seth
Panowie zbaczacie z topicu :!:
steru
Cytat

zaraz, zaraz - bierzesz pieniadze za pisanie w php questionmark.gif
RaZor
Cytat
Cytat

No jak nie, jak tak smile.gif
Jeżeli sie tylko da to najlepiej łączyć przyjemne z pożytecznym. Ilość chętnych na coraz bardziej zaawansowane serwisy rośnie, trzeba tylko dobrze poszukać klienta lub mieć kilku zadowolonych.
scanner
Cytat
Panowie zbaczacie z topicu :!:

Panowie, jako że wszelkie zboczenia sa w naszym pięknym kraju niedozwolone i piętnowane proponuje z dyskusja "Ile czasu poświęcamy na... i czy bierzemy za to kasę" przeniesć sie do HydeParku na wątek: http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=1118
BzikOS
Cytat
Jak ktoś podchodzi do pracy profesjonalnie to rezerwuje sobie czas na pracę koncepcyjną.
Zgadza się, ale w dzisiejszych realiach, trzeba się spieszyć, bo zawsze znajdzie się ktoś kto zrobi coś za nas "2 x szybciej i 2 x lepiej". A robota ucieka...
I zastanawiam się czy to nie jest dobry pomysł - podawać klientowi nierealny termin (i być przez to konkurencyjnym), a później tłumaczyć, że jeśli ma to być bezpieczna aplikacja (itd. itp.) to wymaga to jednak czasu...
BzikOS
Cytat
Połączyłem naukę z pracą i przyjemnością biggrin.gif I to jest dobre.
kurtz
Cytat
w dzisiejszych realiach, trzeba się spieszyć, bo zawsze znajdzie się ktoś kto zrobi coś za nas "2 x szybciej i 2 x lepiej". A robota ucieka...
sorry ale nie wiem do czego dazysz - jesli ktos proponuje termin ktrtoszy i oferuje lepsze standardy pracy to czemu pracodawca ma jego nie wybrac? dokladnie tak dziala konkurencja. najzdrowszy sposob na unormownaie wysrubowanych stawek.
Cytat
I zastanawiam się czy to nie jest dobry pomysł - podawać klientowi nierealny termin (i być przez to konkurencyjnym), a później tłumaczyć, że jeśli ma to być bezpieczna aplikacja (itd. itp.) to wymaga to jednak czasu...
dobry. ale nastepnym razem mozesz juz nie dostac zlenia. lepiej od razu rozbic czas wdrozenia na etapy tlumaczac co ile zajmuje. akurat podanie 2* dluzszego okresu niz sie spodziewasz czesto okazuje sie jak najbardziej akceptowalne. zrobienie czegos przed terminem zawsze jest pozytwnie odbierane przez klienta - i z tego lepiej korzystac.
BzikOS
Cytat
sorry ale nie wiem do czego dazysz - jesli ktos proponuje termin ktrtoszy i oferuje lepsze standardy pracy to czemu pracodawca ma jego nie wybrac? dokladnie tak dziala konkurencja. najzdrowszy sposob na unormownaie wysrubowanych stawek.
Tak ale "2 x szybciej i 2 x lepiej" jest w cudzysłowiach, więc też jest to chwyt reklamowy...

Cytat
dobry. ale nastepnym razem mozesz juz nie dostac zlenia.
Bill G. nie dotrzymywal terminow, a teraz śpi na forsie, tylko przyjaciół ma jakby mało :wink:

Cytat
lepiej od razu rozbic czas wdrozenia na etapy tlumaczac co ile zajmuje. akurat podanie 2* dluzszego okresu niz sie spodziewasz czesto okazuje sie jak najbardziej akceptowalne. zrobienie czegos przed terminem zawsze jest pozytwnie odbierane przez klienta - i z tego lepiej korzystac.
Z tym się zgadzam w 100%
steru
Cytat
Cytat
Cytat

No jak nie, jak tak smile.gif
Jeżeli sie tylko da to najlepiej łączyć przyjemne z pożytecznym. Ilość chętnych na coraz bardziej zaawansowane serwisy rośnie, trzeba tylko dobrze poszukać klienta lub mieć kilku zadowolonych.

chodzilo mi raczej o to, ze jak gosc ktory nie wie jak wylistowac katalog moze pracowac przy pisaniu jakiejs aplikacji opartej o php ?!?!? co za debil go zatrudnil ?!?!?!
BzikOS
Cytat
chodzilo mi raczej o to, ze jak gosc ktory nie wie jak wylistowac katalog moze pracowac przy pisaniu jakiejs aplikacji opartej o php ?!?!? co za debil go zatrudnil ?!?!?!
Może, pracuje i praca jest praktycznie ukończona. Jest to portal oparty na szablonach i bazie danych. Pod względem poziomu bezpieczeństwa myślę, że nie odbiega on od poziomu innych portali internetowych. Gdy się miesiąc temu za to zabierałem nie miałem pojęcia do czego w ogóle jest php, a o bazach danych wiedziałem tyle, że są. Ale co jest lepszym motorem do nauki, niż mus?
Aha i nie oceniaj ludzi zbyt pochopnie, bo nie uważam mojego zleceniodawcy za debila. Myślę, że nie pożałuje swojej decyzji.

Bez pozdrowień
BzikOS
steru
Cytat
Aha i nie oceniaj ludzi zbyt pochopnie, bo nie uważam mojego zleceniodawcy za debila. Myślę, że nie pożałuje swojej decyzji.

Bez pozdrowień
BzikOS

mam nadzieje, ze nie pozaluje. sory - zbyt wulgarnie wyrazilem swoja opinie na ten temat.
pokazesz nam swe dzielo ?
zombie
Cytat

Nie przesadzaj. Ja ucze sie php od kilku miesiecy, zielony jestem z MySQL'a a jestem webmasterem stron dwoch profesjonalnych firm, a i widoki na kilka kolejnych sa... Zastanowmy sie jaki procent znajomosci manuala potrzebny jest do tworzenia stron www? Maksymalnie 10, a minimalnie wysrarczy klika prostych operacji na plikach i tablicach. Poza tym przecietny pracodawca nie ma pojecia o potencjale php i byle gowno jest go w stanie zachwycic. Np. skrypt logowania, to tylko pole input i przycisk 'ok', za to rozpoznanie hosta osoby, ktora weszla na stroe to juz kozacki bajer :wink: Tak na prawde wszystko, czego uczymy sie o php to wiedza dla nas. Nie zrobimy na tym predko kasy.
kurtz
pozwolilem sobie wybolodowac slowo portal.
Cytat
Może, pracuje i praca jest praktycznie ukończona. Jest to portal oparty na szablonach i bazie danych. Pod względem poziomu bezpieczeństwa myślę, że nie odbiega on od poziomu innych portali internetowych.
portal? sorry ale chyba ktos tutaj nie wie co znaczy slowo portal. masz na mysli serwis z kiloma dzialami?
Cytat
Gdy się miesiąc temu za to zabierałem nie miałem pojęcia do czego w ogóle jest php, a o bazach danych wiedziałem tyle, że są. Ale co jest lepszym motorem do nauki, niż mus?
motor do nauki - tak.
branie potem odpowiedzialnosc za wynik pracy - trudno mi uwierzyc.
kurtz
Cytat
Tak ale "2 x szybciej i 2 x lepiej" jest w cudzysłowiach, więc też jest to chwyt reklamowy...
jesli prawidzwy i skuteczny to popieram.
BzikOS
Cytat
pokazesz nam swe dzielo ?
Hmm, jasne. Myślę, że za pół miesiąca będzie na sieci - teraz grafik się poci.
BzikOS
Cytat
portal? sorry ale chyba ktos tutaj nie wie co znaczy slowo portal. masz na mysli serwis z kiloma dzialami?
Zgadza się, tym kimś (kto nie rozumie co to jest portal) jest mój zleceniodawca, a tak naprawdę jest tak jak powiedziałeś - nieco większy serwis z kilkoma działami (ale teraz nastała chyba moda na pseudoportale). Źle się wyraziłem - moja wina.

Cytat
motor do nauki - tak.
branie potem odpowiedzialnosc za wynik pracy - trudno mi uwierzyc.
Hmm, ja akurat głosowałbym na 2xTAK. Z programowaniem miałem już wcześniej sporo do czynienia (C, C++), więc przy poznawaniu php i tworzeniu tej witryny mogłem się skupić głównie na problemie sesji, bezpieczeństwa i myślę, że mi się udało.
W każdym bądź razie testing in progress.
BzikOS
Cytat
Cytat
jesli prawidzwy i skuteczny to popieram.
A to istnieją prawdziwe chwyty reklamowe?
wool
listowanie katalogu prościej:
.htaccess+IndexOption
reszta w manualu Apache
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.