Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SMTP na Windows i PHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Vengeance
Cześć wszystkim,

poszukuję pewnego oprogramowania o jasno określonych funkcjach. Może ktoś ma wiedzę czy takowe istnieje, lub jak coś takiego skonfigurować?

Otóz: Jak wiadomo w PHP jest dość spory problem przy tworzeniu stron na localhost z wysyłaniem maili przez mail().

Teraz przyjmijmy scenariusz, gdzie poprawiam jakąś brzydko napisaną stronę. Używa się tam np. bezpośrednio mail() i to w kilku miejscach strony (różne pliki) a adresy email często wpisane są na sztywno. Nie chce mi się więc wszędzie zmieniać tego stanu rzeczy dla testu jakieś tam funkcji...

Marzy mi się taki serwer SMTP a jednocześnie klient. Najlepiej abym uruchamiał program, który wygląda jak czytnik poczty z tymże nasłuchuje na porcie 25 + wspiera wysyłanie ala sendmail (tak aby obsłużył maile słane przez PHP na windows).

Po odebraniu takiego maila (bez znaczenia jaki był nagłówek To:) wrzucał by mi go w podgląd (do skrzynki).

W założeniu da to to, że szybko sprawdzę jakie maile i czy poprawnie wysyła skrypt, oraz nie wyślę żadnego maila gdzieś w świat na podany na sztywno adres. Wszystko ma zostać u mnie na kompie. Jakieś pomysły jak takie coś rozwiązać?
dr_bonzo
Hymmmm, nie wiem jak dziala mail() na windowsie - jak laczy sie z serwerem smtp/sendmailem.
Ja sobie napisalem sendmaila w php, ktory korzysta z lokalnego serwera smtp i laczy sie przy wysylaniu na ustalone konto. Dodatkowo dumpuje to co dostal na wejsciu do pliku.

Sproboj poszukac jakiegos serwera smtp w php i zmodyfikowac.
tiraeth
Tutaj chodzi o to, że Windows nie ma zainstalowanego serwera SMTP, więc PHP nie ma czym wysyłać maili.

Pozostaje Ci albo zainstalowanie serwera SMTP (są darmowe), albo wykorzystanie np. swojego konta na GMail i użycie ich adresów SMTP. Wystarczy poprawka w pliku php.ini (zmienne smtp_port itd.) i wszystko powinno działać.
dr_bonzo
Ale on nie chce tych maili wysylac pod te prawdziwe adresy - tylko lokalnie sprawdzic co sie tam dzieje.

Co prawda najlatwiej to chyba obejsc to piszac wrapper na mail() i zmieniajac odbiorce maila na wlasna skrzynke.
Vengeance
Co do gmail - to mają chyba SMTP Auth więc nie sądze aby zmiany w php.ini podziałały (moze sie myle ale PHP tam pozwala tylko na host i port i wiecej nie umie).

dr_bonzo - dokladnie. chodzi o lokalny "debugging" maili. A ze w Windows brak smtp/sendmail to jest to utrudnione. Probowalem jakos konfigurowac rozne darmowe SMTP i mi nie szlo :/ Tylko przy MercuryMail z XAMPP udalo mi sie jakos wysylac maile - ale troche to sie sypało (m.in pobieranie poczty z POP3 nie usuwalo jej, co skutkowalo wciaz sciaganiem tych samych wiadomosci. dwa ze nie udalo mi sie tam znalezc, jak ustawic aby wszystkie maile nie wychodzily poza localhost a szly na jedną skrzynkę)

Jak masz odpalony ten SMTP w PHP? Jakis działający w petli na socketach i nasluchuje na 25 porcie?
erix
Cytat
Co do gmail - to mają chyba SMTP Auth więc nie sądze aby zmiany w php.ini podziałały (moze sie myle ale PHP tam pozwala tylko na host i port i wiecej nie umie).

SMTP Auth, to ma teraz prawie każdy serwer; GMail wymaga łączenia się po SSL, stąd inny port.

Cytat
Probowalem jakos konfigurowac rozne darmowe SMTP i mi nie szlo :/

To znaczy?
dr_bonzo
Cytat
Jak masz odpalony ten SMTP w PHP? Jakis działający w petli na socketach i nasluchuje na 25 porcie?

Serwer SMTP to mam Apache Jamesa. Do niego dobieram sie spreparowanym sendmailem - od strony to proste mail( odbiorca + tresc)
a ten sendmail uzywa normalnego polaczenia SMTP (login + haslo) do wyslania tego emaila (laczy sie z jamesem).
Vengeance
erix - Spróbuj przez php.ini podłączyć się do SMTP Gmaila. Wydaje mi się że się nie da.
dr_bonzo
Hymm, z tego co widze to nie da sie podac niczego poza hostem i portem -- czyli nici z autoryzacji.
erix
Hmm, znalazłem coś takiego. winksmiley.jpg

http://digiex.net/guides-tutorials/544-con...server-ssl.html
none
Witam
Idealnym rozwiązaniem dla ciebie jest Postcast serwer ja używam tego na lokalu do testów. Masz od razu podgląd takowego e-maila (tym bym się za bardzo nie sugerował).
Pobierz darmową wersje plus wpis konfiguracji w php.ini.

Pozdrawiam
Zyx
Jak mieszkałem jeszcze na Windowsie, używałem następującego narzędzia: http://www.pmail.com/ - klientem nie jest (bo i po co - takie rzeczy to się pod kątem serwerów produkcyjnych pisze), ale takowego sobie zawsze możesz skonfigurować odpowiednio.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.