Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Hasło przerobione na md5
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Asmox
Zastanawiam się, po co się koduje hasła na kod MD5. Może mi ktoś wytłumaczyć?
phpion
Żeby ktoś wchodząc w posiadanie hasha (zakodowanego hasła) nie był w stanie odgadnąć jakie to było hasło.
piotrooo89
hmmm... hasło za zwyczaj nie jest ogólnie dostępną informacjom i żeby tak zostało używa się MD5.
Asmox
Ale czy tak łatwo, żeby te hasła wpadły w niepowołane ręce? Czy wysyłanie danych metodą POST też nie chroni haseł?
Foxx
Chodzi raczej o przechwycenie bazy danych.
likemandrake
Piszesz aplikację, mogą pojawić się błędy, zawsze tak jest, a im większa aplikacja tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia poważniejszych błędów. Błędy można w różny sposób wykorzystać w zależności od "poziomu zaawansowania" samego błędu. Jeśli mamy ten poważniejszy błąd, możliwe że atakujący uzyska dane, których uzyskać nie powinien (np. w/w hasła do bazy danych).

Najważniejsze jest to, że jak już taki błąd wystąpi, nie został wyświetlony publicznie. Wyświetlenie komunikatu błędu związanego z bazą danych jest równie tożsame z wyświetleniem hasła, które zostało użyte do połączenia, a to już napewno jest tragiczne w skutkach.
Crozin
Cytat
Ale czy tak łatwo, żeby te hasła wpadły w niepowołane ręce?
W przypadku jakichkolwiek haseł użytkowników, ręce samych administratorów są niepowołane - Ty też nie musisz tego ich znać, a nie hashując ich prędzej czy poźniej siłą rzeczy (chociażby przeglądając bazę w phpmyadminie) je poznasz.
Tarcil
Witajcie

Ja jeszcze dodam, że wydaje mi się, że takie beztroskie podejście do pisania aplikacji jest bardzo niewłaściwe. Nie można pisać aplikacji lekceważąc sprawy bezpieczeństwa i myślę, że wszędzie, gdzie się da trzeba starać się zabezpieczyć skrypt (czy to przez hashowanie haseł, czy wrzucanie danych dla bazy do mysql_real_escape_string(), czy chociażby ukrywanie strony logowania do administracji tak, aby nie była dostępna z poziomu głównej strony index.php).
Ludzie rejestrując się na naszej stronie powierzają nam swoje dane (niech to będzie chociażby adres e-mail), dane prywatne i zwykła uczciwość wymaga, aby je chronić... i tak jak napisał crozin - nawet przed samym sobą smile.gif

Pozdrawiam!
PS. To tylko wypociny średnio (jeśli nie mało) doświadczonego programisty... Pozdro!
Asmox
Jeśli tak, to hashować też loginy?
P.S.: Właśnie piszę taką małą stronkę, z możliwością rejestracji użytkowników, dlatego się pytam
Foxx
Nie ma powodu żeby haszować loginy, przecież i tak są jawne (np. popatrz na to forum).
Poza tym haszując login za pomocą md5() masz problem bo go nie odhaszujesz a chyba nie chcesz
w swoim serwisie wyświetlać "Witaj f3r2rf34r2320fdsf32" dry.gif
Smoker
czyli hasła koduje się dla bezpieczeństwa smile.gif Odpowiednie zabezpieczenia skryptu to podstawa... jakby skrypt nie był bezpieczny to mozna szybko stracic taki skrypt i wszystkie dane razem z nim. Napewno jest tu ktos na tym forum kto cos o tym wie smile.gif

Cytat z innego forum:
Jak wiadomo nie każdy umie rywalizować uczciwie. Dziś włamał mi się dwa razy <-cenzura-> do mojej gry. Najpierw rozsyłając wiadomosci z linkiem do swojej gry a następnie skasował wszystkie konta.
Foxx
Jest przyklejony temat o bezpieczeństwie skryptów PHP.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.