Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Reindeksacja strony w Google
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Mrozie
Ostatnio zmieniałem szatę graficzną serwisu i co się okazało po tygodnu, liczba odwiedzin zaczęła katastrofalnie spadać. Jak się okazało, przy podmianie plików index.php popełniłem chyba najgłupszy możliwy błąd - zapomniałem zmienić meta tag robots z "noindex,nofollow" na "index,follow"... efekt jest oczywista - deindeksacja zawartości serwisu.

Poprawiłem już index i tak się teraz zastanawiam, ile czasu może zająć ponowna indeksacja? Czy będzie się odbywała od samego początku, czy może dane zostaną przywrócone z jakiegoś google'owego cache'u? No i czy odnowienie linków w wyszukiwarce jest procesem samoczynnym, czy może muszę dokonać jakiejś operacji by przywrócić stan sprzed zamiany plików?

Jeśli ktoś już się spotkał z podobnym przypadkiem głupoty i nieuwagi webmastera, będę wdzięczny za odpowiedź.
Kildyt
Nie mam w tej dziedzinie zbyt wiele doświadczenia, ale sądzę, że jedyne co możesz zrobić to czekam. smile.gif
Dodaj mapę strony w strefie google dla webmastera.
Sądzę, że sprawa powinna się unormować za jakieś 3 miesiące, gry pagerank zostanie odświeżony.

Pozdrawiam winksmiley.jpg
Mrozie
Mówiąc 3 m-ce masz na myśli proces pełnego przywrócenia serwisu do indeksu? Bo po cichu mam nadzieję, że w najbliższych dniach Google zaindeksuje chociaż stronę główną i kilka podstron... to i tak byłoby dużo, bo jak się okazało przy sprawdzeniu zapytaniem 'site', 1/3 serwisu nie została usunięta i wciąż figuruje w indeksie. smile.gif 

Niemniej mniemam, że wszystkie nowe pliki, które będe teraz dodawał, będą indeksowane normalnie?
deeper
Google co jakis czas zaglada, wiec nie powinno byc tak zle.
Do tego kwestia czy podejmujesz jakies dzialania w kierunku SEO czy tylko samo indeksowanie strony.
Mrozie
Cytat(deeper @ 6.02.2009, 14:32:31 ) *
Do tego kwestia czy podejmujesz jakies dzialania w kierunku SEO czy tylko samo indeksowanie strony.

Jasne, że "wySEOwałem" wcześniej stronę. Ba, udało mi się osiągnąć PR=4 i kilka zapytań na ierwszym miejscu, dlatego tym bardziej zależy mi na tym, żeby wszystko jak najszybciej wróciło do normy.
deeper
W takim razie uwazam, ze nie bedzie tak zle.
Blad glupi, tragiczny w skutkach jezeli troche dluzej tak polezy,
ale zdarza sie i najlepszym.
Jak zauwazyles, po tygodniu odwiedziny zaczely spadac, to dosc szybko,
jednakze w druga strone powinno tez skoczyc w niedlugim czasie,
moze nie tak raptownie, ale bedzie git.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.