Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Joomla] Moduły, budowa strony.
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
gramy52
Witam. Ostatnio tworzę stronkę (z żadnymi podstronami itd.), która ma zawierać króciutkie informacje, jakieś linki, bannery itp. (inaczej mówiąc "ładna okładka" dla forum winksmiley.jpg).

Przygodę zacząłem z Joomla (ze względu na to, że ma wysokie noty) - jednak nastałem pewien problem. W umyśle miałem taki zamiar, by stronę przerobić na wzór tego mojego mini projektu: http://img519.imageshack.us/my.php?image=modulyyj4.jpg. Wszystko pięknie by było jednak za licho nie mogę pozbyć się modułu news, który zajmuję większą część strony (a zamiarem było mieć w tej samej linii, trzy takie same moduły o takiej samej szerokości) - przez ten incydent psuje mi wizerunek strony.

A teraz ostateczne pytanie - czy mam poszukać odpowiedniego szablonu dla Joomli? (Póki co nie znalazłem, a głębsze grzebanie w kodzie odpada z gry winksmiley.jpg) czy istnieje taki CMS, który będzie spełniał moje "zachcianki"? winksmiley.jpg. Proszę o jak najmożliwszą najszybszą odpowiedź. Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc!
nospor
Cytat
Wszystko pięknie by było jednak za licho nie mogę pozbyć się modułu news
A nie mozesz najzwyklej w swiecie go wyłączyc w panelu admina? W dokumentacji joomli masz napisane jak zarzadza sie modulami
gramy52
No właśnie w tym problem, że to nie jest moduł! (btw. dla pewności wyłączyłem wszystkie moduły i tak czy siak, został mi ta rubryka z newsami). Rubryka odpowiedzialna za news jest zaimplementowana tzw. w menu, w której standardowo dodane jest takie coś co nosi wspaniałą nazwę Home i ona jest podstawowa a tzn. że nie mogę jej wyłączyć/usunąć winksmiley.jpg.
Zastanawiam się, czy jest taka możliwość by główną stroną była jakaś podstrona - (tutaj pytanie winksmiley.jpg) da się tak ustawić? (wpisuje przykładowo costam.pl i pierwszą stroną jest podstrona o artykułach). Wówczas mógłbym pokombinować dalej i spróbować zwężyć wszystkie moduły.

Btw. jest sens tak kombinować? haha.gif Jedna strona, żadnych podstron - tylko ładna grafika, to tak sobie myślę żeby wykorzystać edytor WYSIWG. Lecz boję się, że wraz z rodzielczością większa/mniejszą strona może być brzydka, witryna byłaby nie wypośrodkowana (przynajmniej jak kiedyś korzystałem z takich edytorów tak było). Może macie jakiś program godny polecenia WYSIWYG, który rozwiązuje problemy opisane wcześniej.
pest
Jak chcesz mieć jedną podstronę (znaczy tylko stronę główną) to po co Ci CMS ?

Jak chcesz dać coś innego na stronę startową niż komponent "strona główna", musisz przełączyć w menu domyślną pozycję (gwiazdka przy pozycji menu).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.