Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] Problem z polskimi znakami.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ADeM
Witam.
Mam stronę na serwerze u siebie na dysku (serwer - XAMPP). W plikach odpowiedzialnych za wprowadzanie i wyświetlanie tekstu z bazy danych mam ustawione kodowanie iso-8859-2. Baza danych wygląda tak:
  1. Tabela Działanie Rekordy1 Typ Metoda porównywania napisów Rozmiar Nadmiar
  2. cms_config Przeglądaj Struktura Szukaj Dodaj Wyczyść Usuń 1 MyISAM latin1_swedish_ci 4,4 KB -
  3. cms_content Przeglądaj Struktura Szukaj Dodaj Wyczyść Usuń 51 MyISAM latin1_swedish_ci 202,7 KB -
  4. cms_files Przeglądaj Struktura Szukaj Dodaj Wyczyść Usuń 174 MyISAM latin1_swedish_ci 18,1 KB -
  5. cms_gallery Przeglądaj Struktura Szukaj Dodaj Wyczyść Usuń 1 MyISAM latin1_swedish_ci 2,7 KB -
  6. cms_gallery_category Przeglądaj Struktura Szukaj Dodaj Wyczyść Usuń 3 MyISAM latin1_swedish_ci 2,1 KB -
  7. cms_gallery_files Przeglądaj Struktura Szukaj Dodaj Wyczyść Usuń 37 MyISAM latin1_swedish_ci 3,5 KB -
  8. cms_home Przeglądaj Struktura Szukaj Dodaj Wyczyść Usuń 1 MyISAM latin1_swedish_ci 3,0 KB -
  9. cms_menus Przeglądaj Struktura Szukaj Dodaj Wyczyść Usuń 12 MyISAM latin1_swedish_ci 2,4 KB -
  10. cms_menu_content Przeglądaj Struktura Szukaj Dodaj Wyczyść Usuń 84 MyISAM latin1_swedish_ci 7,4 KB -
  11. cms_news Przeglądaj Struktura Szukaj Dodaj Wyczyść Usuń 32 MyISAM utf8_polish_ci 107,2 KB -
  12. cms_publication Przeglądaj Struktura Szukaj Dodaj Wyczyść Usuń 38 MyISAM latin1_swedish_ci 42,8 KB -
  13. cms_templates Przeglądaj Struktura Szukaj Dodaj Wyczyść Usuń 1 MyISAM latin1_swedish_ci 2,0 KB -
  14. cms_users Przeglądaj Struktura Szukaj Dodaj Wyczyść Usuń 1 MyISAM latin1_swedish_ci 2,1 KB -
  15. 13 tabel(a) Suma 436 MyISAM utf8_polish_ci 400,4 KB 0 bajtów

Strona wyświetla wszystko dobrze. Teraz muszę przenieść stronę na inny serwer. Kopiuję pliki i robię export bazy na pierwszym serwerze, a później import na drugim. Niestety na tym drugim serwerze strona nie wyświetla polskich znaków (w IE), a w panelu administracyjnym są one wyświetlane dobrze. Co zrobić, żeby wyświetlało dobrze? Strona znajduje się pod adresem http://tkus.pl/adam/tnz/ (krzaki zamiast polskich znaków).
bigZbig
Ale nie wyświetla dobrze tylko w przeglądarce IE czy w ogóle?
ADeM
Z tego co widzę to w IE nie działa, a pod FF tak. Zresztą sam zobacz: http://tkus.pl/adam/tnz/.
ucho
No przecież wyraźnie widać że jest BOM na początku pliku otrzymywanego przez przeglądarkę - nic dziwnego że IE uznaje to za UTF-8 a nie iso.
ADeM
Eee tzn? Co mam zmienić?
bigZbig
http://en.wikipedia.org/wiki/Byte-order_mark

A tak po chłopsku. Na początku któregoś pliku zapisały ci się niewidoczne znaczki tzw. BOM które oznaczają że plik został zakodowany w UTF8. Zapisz ten plik w ISO
ADeM
Poradziłem sobie z tymi polskimi znakami. Jednak angielskie zbyt dobrze nie znam i dalej nie wiem co to jest ten BOM, a to chyba on jest na samej górze strony widoczny. Jak się go pozbyć?
bigZbig
Dałem Ci linka do WIKI poszukaj tego samego tylko w wersji polskiej, a pozbyć się tego możesz przy pomocy każdego edytora umożliwiającego zapis pliku w kodowaniu iso
ADeM
Wielkie dzięki za pomoc winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.